25 mrt 2020
Deze lezing gaat niet door.
Van 19.30 tot 21.30
Je hebt ze vast wel eens gehoord of gezien in Assen: de scholekster. Een forse zwart bonte vogel met een lange oranje snavel die ieder voorjaar opduikt en aan het van de zomer weer vertrekt. In stedelijk gebied kun je ze veelvuldig te zien in bermen en gazon, in het buitengebied op akkers en paardeweidjes. Met veel kabaal vechten ze grensconflicten uit met soortgenoten en verjagen meeuwen en kraaien die het soms op hun eieren of jongen hebben voorzien.
Toekomst
Het is niet vanzelfsprekend dat we deze fraaie vogel in de toekomst nog in grote getale zullen zien. De aantallen gaan achteruit, maar verbazingwekkend genoeg is dat niet het geval in steden! De aantallen blijven hier groeien. Mede om deze reden is een onderzoek opgestart in 2008, ook in de omgeving van Assen. Dit onderzoek moet leiden tot meer inzicht in succes- en faalfactoren. In Assen is in de loop der jaren een flink aantal vogels voorzien van kleurringen.
Overwinteringsgebied
Hiermee kunnen individuele vogels goed gevolgd worden. Het geeft een goed beeld van hoe de vogels zich binnen de populatie gedragen en waar ze overwinteren. Met behulp van speciale zenders is nog meer detailinformatie verkregen over het eetgedrag en tijdsbesteding, binnen en buiten het broedgebied. Op 25 maart wordt een presentatie gegeven door Bert Dijkstra van Landschapsbeheer Drenthe over de resultaten van dit langjarige onderzoek en worden ook resultaten van het zenderonderzoek gepresenteerd.
Aanmelden en kosten
Aanmelden (€ 5,-- pp) voor deze lezing kan per email: kai.waterreus@knnv.nl