Voor het voortgezet onderwijs biedt het Duurzaamheidscentrum Assen verschillende lesmaterialen en projecten aan. Het aanbod is volop in ontwikkeling en zal de komende tijd uitgebreid worden. Wil je lesmateriaal reserveren of meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Hieronder vind je het huidige aanbod:
VISSTIK on tour
Op een centrale plek in de school wordt voor meerdere weken een mini expositie geplaatst. Hierin zitten allerlei hints en aanwijzingen die de leerlingen nodig hebben om de vragen over de plastic soep te beantwoorden. De vragen staan online. Ook de antwoorden vullen de leerlingen online in. Hiervoor hebben ze dus een smartphone met internet nodig. Het beantwoorden van de vragen kan per klas (onder begeleiding van een docent) gedaan worden, maar leerlingen kunnen dit ook individueel doen (bijvoorbeeld tijdens een pauze of tussenuur).
Leerjaar: 1 en 2 vmbo, havo en vwo
Uitvoering: begeleiding door eigen docent. De mini expositie wordt gebracht en opgehaald door het Duurzaamheidscentrum Assen. Zij zullen hem ook opbouwen en afbreken.
Locatie: op school
Lesduur: het beantwoorden van de vragen kost circa 10 minuten
Kosten: gratis
No Wayste Escapes – Plastic soep
De klas gaat proberen het probleem van de plastic soep op te lossen. Dit doen ze door puzzels te maken en zo codes te verzamelen om sloten te openen. Wanneer de leerlingen de oplossing ontdekt hebben, weten ze meer over de oorzaak van plastic soep. Ook weten ze wat ze er zelf aan kunnen doen om te voorkomen dat dit probleem steeds groter wordt.
De puzzels zitten in een escape (huis)container. Per klas worden twee escape containers bezorgd. Één escape container is geschikt voor 10 à 15 leerlingen. De escape containers zijn identiek, dus als beide containers met één klas worden gebruikt is het handig dat de twee groepen in een aparte ruimte zitten.
Leerjaar: 1 en 2 vmbo, havo en vwo
Uitvoering: begeleiding door eigen docent. De escape containers worden gebracht en opgehaald door het Duurzaamheidscentrum Assen.
Locatie: op school
Lesduur: circa 50 minuten
Kosten: gratis
Waardeer je kleren
Met de leskist ‘Waardeer je kleren’ verkennen leerlingen waar hun kleding van gemaakt wordt, wat de impact is van kleding kopen en hoe ze hun kledingkeuzes duurzamer kunnen maken. In de leskist zitten zeven lesbeschrijvingen/leskaarten en de benodigde materialen. Als docent kan je zelf kijken welke les(sen) passen bij jou en/of jouw vakgebied. Uiteraard kunnen de (onderdelen van) lessen met elkaar gecombineerd worden.
Leerjaar: 1 en 2 vmbo, havo en vwo
Uitvoering: begeleiding door eigen docent. De leskist wordt gebracht en opgehaald door het Duurzaamheidscentrum Assen.
Locatie: op school
Lesduur: naar eigen invulling
Kosten: gratis
Energietransitie Masterclass
In één dagdeel krijgen de leerlingen een helder en volledig overzicht van ons huidige energiesysteem, de klimaatproblematiek en de noodzaak en urgentie van de energietransitie. Deze interactieve gastles zet leerlingen aan tot nadenken over hun eigen rol en medeverantwoordelijkheid voor deze uitdaging. Voor havo en vwo is het programma uit te breiden met de aanvullende serious game Switch City.
Kijk voor meer informatie op www.dareleducation.nl/masterclasses
Deze masterclass kan alleen aangevraagd worden als deze door twee klassen op één dag aangevraagd wordt. Bij een aanvraag met uitbreiding van de serious game Switch City is één aanvraag per dag ook mogelijk.
Leerjaar: vanaf 3e klas vmbo, havo en vwo
Uitvoering: gastdocent Darel Education
Locatie: op school
Lesduur: vmbo 2 uur, havo/vwo 3 uur (optioneel uitbreiding met Switch City van 2 uur)
Kosten: gratis voor scholen in de Gemeente Assen. €150,- voor scholen buiten de Gemeente Assen
Waterschap Hunze en Aa’s
Ook het waterschap Hunze en Aa’s biedt educatie aan voor het voortgezet onderwijs. Wil je lesmateriaal van het waterschap reserveren of meer weten? Neem dan contact op via educatie@waterschaphunzeenaas.nl
Waterleerpad
In deze buitenles maken de leerlingen op een actieve manier kennis met het waterschap. Het programma bestaat uit twee onderdelen; een gastles en een buitenles op het water. Daarbij gaan de leerlingen onder begeleiding van een docent met een raft het water op om waterproeven te doen. De leerlingen meten onder andere de watertemperatuur, de stroomsnelheid en ze onderzoeken aan de hand van de gevonden waterdiertjes de waterkwaliteit.
Leerjaar: 1 en 2 vmbo, havo en vwo
Uitvoering: gastdocent Waterschap Hunze en Aa’s voor de gastles en gastdocent Ultimate Adventures voor de coördinatie van de buitenles.
Op het water gaan de leerlingen in groepen van 10 onder begeleiding van een eigen docent met een raft het water op. We vragen een actieve bijdrage van de docenten en begeleiding per 10 leerlingen.
Locatie: deels op school en deels buiten op het water
Lesduur: totaal 3,5 tot 4 uur
Kosten: gratis
Kraak de klas
Dit is een uitdagend escaperoom-spel gericht op het thema klimaatverandering. Het spel combineert lesinhoud over de klimaatverandering in eigen omgeving, met hedendaagse vaardigheden als samenwerken, probleemoplossend vermogen en creativiteit. Om de codes te kraken, moet er worden gelezen, gerekend, gepuzzeld en komt er zelfs taal aan bod. Maar het is vooral een uitdagend, spannend en leuk spel!
Leerjaar: 1 en 2 vmbo, havo en vwo
Uitvoering: gastdocent Waterschap Hunze en Aa’s
Locatie: op school
Lesduur: circa 45 minuten
Kosten: gratis
Waterproefjeskoffer
Het waterschap zorgt voor schoon en gezond water in sloten, beken, plassen en meren. Maar hoe controleren ze dat? Dat gaan de leerlingen leren met de proefjeskoffer. In de koffer zitten vier eenvoudige laboratoriumproefjes. Alle benodigdheden voor het uitvoeren van de proefjes zitten in de koffer. Er is voor iedere proef een handleiding, zodat je als docent eenvoudig zelf de proefjes met de leerlingen kan doen. Maar er kan ook een gastdocent van het Waterschap Hunze en Aa’s langskomen om de proefjes uit te leggen.
Leerjaar: 1 en 2 vmbo, havo en vwo
Uitvoering: eigen docent of gastdocent Waterschap Hunze en Aa’s
Locatie: op school
Lesduur: circa 45 minuten
Kosten: gratis
Rondleiding waterzuivering
Elke dag gebruikt iedereen water. Dat water komt schoon uit de kraan, maar verdwijnt vies in het riool. In deze les leren de leerlingen hoe water gezuiverd wordt. Op de rioolwaterzuivering in Assen wordt het afvalwater van Assen en de omgeving schoongemaakt. Hoe het water precies wordt schoongemaakt ontdekken de leerlingen tijdens de rondleiding.
Leerjaar: 1 en 2 vmbo, havo en vwo
Uitvoering: gastdocent Waterschap Hunze en Aa’s
Locatie: rioolwaterzuiveringsinstallatie Assen
Lesduur: circa 1,5 uur
Kosten: gratis