Basisonderwijs
Voor basisscholen biedt het Duurzaamheidscentrum diverse lessen en leskisten aan die passen bij verschillende leeftijdsgroepen. Voor elke leeftijdsgroep zijn er verschillende lessen en leskisten die aansluiten bij één of meerdere thema’s van het Duurzaamheidscentrum. De nadruk in het lesprogramma ligt op doen, leren en beleven. Op een actieve en ontdekkende manier laten we leerlingen het belang van gezond en duurzaam gedrag inzien én de leerlingen leren wat ze hier zelf aan kunnen bijdragen.
Het lesprogramma wordt aangeboden door de gemeente Assen en is een (praktische) aanvulling op natuur- en duurzaamheidseducatie van de basisscholen.
Lesaanbod groep 1/2
De boer op
Bij deze les gaan de leerlingen actief aan de slag op de stadsboerderij. Ze gaan meehelpen met het verzorgen van de dieren.
Kabouterpad
Bij deze les gaan de leerlingen in kleine groepjes een wandeling maken door het Asserbos. Tijdens de wandeling voeren de leerlingen verschillende opdrachten uit.
Wauw, zie die pauw
Bij deze les gaan de leerlingen doe-opdrachten doen op de stadsboerderij. De nadruk van de doe-opdrachten ligt op het gebruik van zintuigen.
Poep onder de loep
Bij deze les gaan de leerlingen aan de hand van een keutel op zoek naar het dier waarvan de keutel is. Eenmaal het dier gevonden op de stadsboerderij, krijgen de leerlingen meer opdrachten over dit dier.
Bosbanjeren
Bij deze les gaan de leerlingen in kleine groepjes een wandeling maken door het Asserbos. Onderweg gaan ze opdrachten en spelletjes doen, waarbij ze van alles ontdekken en leren over het bos.
Lesaanbod groep 3/4
Gaap, een winterslaap
In deze les staat het leven van dieren in de winter centraal.
Gemekker en gepiep
Bij deze les maken de leerlingen kennis met de jonge dieren van de stadsboerderij.
Klein, maar fijn
Bij deze les gaan de leerlingen opzoek naar bodemdiertjes. Vervolgens worden de verschillen en overeenkomsten tussen de gevonden bodemdiertjes besproken en wordt er nagedacht over waarom bodemdiertjes belangrijk zijn.
Geuren en kleuren
Bij deze les ontdekken de leerlingen dat planten verschillende manieren hebben ontwikkelt om hun zaden te verspreiden. Daarnaast gaan de leerlingen tijdens de les zelf bloembommen maken.
Snacken met snavels
Tijdens deze les ontdekken de leerlingen de verschillen tussen vogels en de daarbij horende verschillende soorten snavels. Ze ervaren hoe vogels met de verschillende snavels hun eten kunnen pakken en wat ze dan eten.
Lesaanbod groep 5/6
Met energie aan de slag
Tijdens deze les leren de leerlingen wat het verschil is tussen grijze en groene stroom. Daarna gaan de leerlingen de uitdaging aan om verschillende manieren te bedenken om energie op te wekken én te besparen.
Blij met de bij
In deze les leren de leerlingen hoe belangrijk bijen en andere bestuivers zijn voor de natuur en ons eigen eten. Daarnaast brengen de leerlingen een bezoek aan de bijenstal om te zien hoe een bijenkast er van binnen uitziet.
(G)oud en nieuw
Tijdens deze lessen ontdekken de leerlingen wat je allemaal met oude spullen kunt doen en wat een circulaire economie is.
Project ei
Bij deze les maken de leerlingen kennis met de meest voorkomende vogels die broeden in nestkasten. Vervolgens gaan de leerlingen het Asserbos in om bij verschillende nestkasten te kijken wat er in zit.
Maak het verschil
Bij deze les ontdekken leerlingen aan de hand van ruwe grondstoffen waar verschillende producten van zijn gemaakt.
Moestuinieren
In drie lessen, verdeeld over een aantal weken, ervaren de leerlingen hoe ze hun eigen groente en kruiden verbouwen: van zaaien, planten en wieden tot oogsten en bereiden.
Lesaanbod groep 7/8
Doe maar duurzaam
Bij deze les, volgens het principe van Escape the Classroom, ontdekken de leerlingen op een actieve wijze wat duurzaamheid is en wat dat betekent voor henzelf.
Tuin van de toekomst
In deze les ervaren leerlingen door zelf aan de slag te gaan met een tuin wat het verschil is tussen grijs en groen in de tuin.
Lang leven afval
Bij deze les leren de leerlingen waarom het zo belangrijk is om afval goed gescheiden in te zamelen. Ook brengen de leerlingen een bezoek aan het milieupark.
Biomimicry
Bij deze les bekijken de leerlingen enkele voorbeelden van biomimicry. Vervolgens worden de leerlingen uitgedaagd zelf toepassingen uit de natuur te halen en te verwerken in een nieuw idee.
Het onzichtbare zichtbaar
Bij deze les wordt er aandacht besteed aan het nut van het onzichtbare leven voor de mens en de kringloop van het leven in de natuur. De leerlingen leren hoe ze een korte wetenschappelijke proef kunnen opzetten en uitvoeren en leren werken met een microscoop.
Moestuinieren
In drie lessen, verdeeld over een aantal weken, ervaren de leerlingen hoe ze hun eigen groente en kruiden verbouwen: van zaaien, planten en wieden tot oogsten en bereiden.
Leskisten
Naast het lesaanbod kunnen er leskisten geleend worden. De leskisten bevatte praktische lesmaterialen, lesbrieven en aanvullende vervolgopdrachten. Voor het aanbod en meer informatie over de leskisten bekijk de poster.
Voor meer informatie over het lesprogramma zie lesprogramma 2022-2023.
Wil je meer weten over het lesprogramma voor basisscholen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.