Betekenis Duurzaamheidscentrum
In het Duurzaamheidscentrum vraagt de gemeente Assen aandacht voor een duurzame samenleving. Dit doen we door informatie te geven over duurzame maatregelen die de gemeente zelf treft, maar ook door inzichtelijk te maken wat inwoners zelf kunnen doen om bij te dragen aan het duurzamer maken van hun eigen woon- en leefomgeving. Het vergroten van de bewustwording over duurzaamheid begint bij kinderen. Zij hebben dan ook een belangrijke plek in ons centrum.
Het Duurzaamheidscentrum Assen: een plek voor iedereen
Het Duurzaamheidscentrum is er voor alle inwoners van de gemeente Assen en bezoekers van daarbuiten: gezinnen met kinderen, volwassenen, alleen of in groepen, al dan niet duurzaam bewust.
Er is een basisprogrammering van educatie en activiteiten. Zo geven we les aan alle basisschoolkinderen van Assen en zijn er activiteiten voor volwassenen en kinderen. Verder zijn er informatiebijeenkomsten en is er duurzame horeca.
Bij de bouw heeft de gemeente Assen keuzes gemaakt die passen bij duurzaamheid. Zo zijn er innovatieve oplossingen voor verwarming en koeling en zijn natuurlijke en gerecyclede materialen gebruikt.
Thema’s duurzaamheid
In het Duurzaamheidscentrum werken we met vijf duurzame onderwerpen, die ook landelijk de aandacht hebben:
- Afval, grondstoffen en recycling
- Water en klimaat
- Groene leefbaarheid
- Energie
- Gezonde en duurzame leefstijl
Samenwerking
Samen duurzaamheid vormgeven
Duurzaamheid, dat doe je met elkaar. In het Duurzaamheidscentrum Assen werken gemeente Assen en Stichting het Drentse Landschap samen aan een programma vol educatie, informatie en activiteiten. De wijkpost van Groenbeheer van de gemeente huist in het centrum. De (duurzame) horeca in en het beheer van het pand wordt verzorgd door Stichting Phusis. PrO Assen, school voor praktijkonderwijs, verzorgt er een horeca- en groenopleiding met werk-leertrajecten en heeft een leer-werkwinkel in het pand. Meer informatie over de samenwerkingspartners vind je hier.
Medegebruikers pand
Verschillende natuur- en milieuorganisaties gebruiken het Duurzaamheidscentrum als uitvalsbasis voor hun activiteiten, met als doel de krachten te bundelen en samen aansprekende activiteiten te organiseren voor allerlei verschillende groepen. Leden van de gebruikersgroep zijn:
- Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord-Drenthe
- Nederlandse Bijenhoudersvereniging Afdeling Assen
- KNNV Vereniging voor Veldbiologie Afdeling Assen
- Dierenbescherming
- WWF Regioteam Assen en Emmen
- IVN Afdeling Assen
Veel organisaties, zoals Waterschap Hunze en Aa’s, de Pabo, natuurverenigingen, vrijwilligers en kleine zelfstandigen zijn aangehaakt op initiatieven en dragen mede het Duurzaamheidscentrum.