Over ons
Het Duurzaamheidscentrum Assen is een samenwerking tussen gemeente Assen en Stichting Het Drentse Landschap. In ons bijzondere gebouw én in de wijken van Assen vragen we aandacht voor een duurzame samenleving. Dat doen we met een activiteiten-, informatie- en onderwijsprogramma over verschillende duurzame onderwerpen. Hiermee maken we duurzaamheid begrijpelijk, tastbaar, makkelijk en dichtbij. Iedereen is elke dag bij ons welkom voor een leuk en leerzaam bezoek. Van jong tot oud. En van inwoners van Assen tot daarbuiten.

Onze doelen
Het Duurzaamheidscentrum Assen opende in september 2015 als samenwerking tussen gemeente Assen en Stichting Het Drentse Landschap. Het centrum is openbaar en gratis te bezoeken voor iedereen. Dit met het doel om mensen aan te moedigen om duurzamere keuzes te maken in hun huis, tuin, buurt en leefstijl. Zo werken we aan een gezonde, groene en fijne toekomst voor mens en dier. We hebben een activiteiten-, informatie- en onderwijsprogramma over duurzame onderwerpen zoals zoals energie, voedsel, natuur, dieren, water, klimaat, afval, hergebruik en vervoer. Deze onderwerpen maken we begrijpelijk door ze uit te leggen in vier thema’s:
Onze thema’s
Het Duurzaamheidscentrum Assen heeft het SDG Predicaat
In alles wat bij het Duurzaamheidscentrum Assen gebeurt willen we bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals). Dit zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. In ons gebouw leer je meer over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en hoe je hier zelf aan bijdraagt. Als dank hiervoor hebben wij op 22 september 2023 het SDG predicaat gekregen van SDG Nederland. Hierop zijn wij erg trots! We blijven samen met inwoners en andere organisaties hard werken aan een duurzame toekomst.

Onze gebouwen en tuinen
In het Duurzaamheidscentrum Assen willen we het goede voorbeeld geven. Ons bijzondere hoofdgebouw is gemaakt met duurzame materialen zoals hout. En met slimme technieken zoals een groen dak en zonnepanelen. Rond het gebouw vind je veel voorbeelden van wat je zelf kan doen voor een groener leven. Denk aan een bloeiende tuin, eetbare speelnatuur, regentonnen, een bijenstal en een wadi. Je vindt bij ons veel informatie over waarom dit belangrijk is en hoe je het zelf aanpakt. Ook komen wij naar de bewoners toe met informatie, acties en onderwijs in de Assense wijken.




Onderwijs over duurzaamheid
Onderwijs over duurzaamheid is belangrijk om jonge mensen te leren goed om te gaan met hun omgeving. Zo krijgen ze de kennis en ervaringen om als volwassene duurzamere keuzes te maken. In onze lessen leren kinderen simpele tips die ze direct kunnen gebruiken om duurzamer te leven. Alle basisschoolleerlingen in Assen komen minimaal één keer in het jaar bij ons langs voor een les. Ook hebben we lessen voor voortgezet onderwijs en buitenschoolse opvang. Ook op de Stadsboerderij Asserbos leren kinderen over dieren, de natuur, voedsel en landbouw.
Onze activiteiten en samenwerkingen

Iedere week organiseren we verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Dit doen we samen met onze vrijwilligers en andere organisaties waar we mee samenwerken.
De meeste activiteiten zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. Soms organiseren we ook activiteiten voor volwassenen, zoals een lezing of excursie. We willen toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom zijn de meeste activiteiten gratis. Verder hebben we verschillende dagelijkse activiteiten die je zonder begeleiding kan doen in ons gebouw. Ook organiseren we excursies.
Bezoek en contact
Het Duurzaamheidscentrum Assen is iedere dag geopend van 09.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van 25 december, 26 december, 31 december en 1 januari). Lees hier informatie over een bezoek aan het Duurzaamheidscentrum Assen.
Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op!