Dinsdag 20 december werd in het Duurzaamheidscentrum de nieuwe expositie ‘De wolf in Drenthe’ feestelijk geopend.
’s Ochtends rond 9 uur arriveerden zo’n 100 kinderen van scholen uit Assen en Tynaarlo aan de rand van het Asserbos, terwijl vanaf de zonneschoorsteen heuse wolvengeluiden klonken. Na het sprookje van Roodkapje, maar dan anders, in de vorm van een prachtige schimmenspel, werden de drie hoofdobjecten van de expositie onthuld. De leerlingen waren zichtbaar onder de indruk van de opgezette wolf van Luttelgeest en het skelet en de balg van de wandelwolf, de wolf die in 2015 door Drenthe liep. Daarna deden de klassen verschillende opdrachten om de wolf beter te leren kennen: ze kropen in de huid van de wolf en testten onder andere of zij net zover als een wolf konden springen. Ook was er een debat, waarbij de kinderen voor- en nadelen van de komst van de wolf naar Drenthe bespraken. Tot slot gaven de leerlingen, die vooraf de opdracht hadden gekregen om thuis een duurzaam biggenhuis te bouwen, tekst en uitleg bij hun bouwwerk. Voor welke constructie en welk materiaal hadden ze gekozen, en waarom? Welke positieve bijdrage leverde de wolf in hun variant op het sprookje ‘De wolf en de drie biggetjes’?
Eind van de middag was de officiële opening voor genodigden, met gedeputeerde Henk Jumelet aan het woord over de aanleiding van de expositie, aangevuld door wolvenexpert Dick Klees over de eerste wolf sinds 243 jaar in Drenthe.
De expositie, die tot stand gekomen met medewerking van provincie Drenthe, gemeente Assen, Stichting Het Drentse Landschap, Wolven in Nederland en Naturalis Biodiversity Center, Leiden, kan vanaf woensdag 21 december gratis bezocht kan worden door het publiek en maakt onderdeel uit van een totaalprogramma, bestaande uit informatie, educatie en activiteiten voor jong en oud.