Veel mensen vinden het gezellig, binnen de houtkachel aan of buiten een vuurtje maken. Bij het aansteken van de binnen- of buitenkachel ontstaat rook, wat invloed heeft op de luchtkwaliteit en de gezondheid van jou en je buren. Om de lucht in Assen schoon en gezond te houden, is het beter om zo min mogelijk hout te stoken. Toch een keer een vuurtje maken? Maak dan gebruik van de volgende tips.
Stook met schoon en droog hout van loofbomen
Schoon en droog hout van loofbomen heeft de beste- en volledige verbranding en geeft de minste rook en fijnstof. Droog hout herken je aan een hol geluid als je de houtblokken tegen elkaar slaat. Ook is de barst makkelijk van het hout te pellen. Heb je zelf hout gekapt? Laat het dan minimaal 2 jaar drogen. Schoon hout is vrij van verf- en lijmresten. Bij verbranding van bewerkt hout komen ongezonde zware metalen vrij. Koop je hout in de winkel? Let dan op het FSC- of PEFC- keurmerk. Dit geeft aan dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt. Tot slot: gebruik alleen haardhout en vermijd andere brandbare voorwerpen zoals papier of karton.
Meld je aan voor stookalert of bekijk de Stookwijzer
Hoe lekker het ook is, soms is het beter om de binnen- of buitenkachel uit te laten. Bij windstil of mistig weer blijft rook langer in de lucht hangen. Wil je hout gaan stoken? Raadpleeg altijd eerst het stookalert van het RIVM of bekijk de Stookwijzer. Hier zie je of de weersomstandigheden geschikt zijn voor het stoken van hout.
Je kan je ook aanmelden voor een automatisch stookalert. Als het beter is om de houtkachel uit te laten krijg je een melding. Meer informatie of aanmelden voor het stookalert? Kijk op www.rivm.nl/stookalert
Meer informatie over de weersomstandigheden op jouw specifieke adres? Raadpleeg dan www.stookwijzer.nu
Bespreek overlast door houtstook
Ervaar je overlast van houtstook of -rook in je straat of buurt? Bijvoorbeeld doordat de onzichtbare rook via je ramen of ventilatieroosters naar binnen dringt? Probeer hier samen met je buren over te praten en tot een oplossing te komen. Vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken of kom je er samen niet uit? Buurtbemiddeling Assen kan dan helpen. Kijk hiervoor op www.assen.nl/buurtbemiddeling.
Stook schoon met deze tips
Voor zowel het stoken van hout binnen als buiten zijn er verschillende tips om de overlast te beperken. Klik op het plaatje voor de folders met tips.
Buitenvuur of barbecue Houtkachel of openhaard
Schone lucht akkoord
Schone lucht is belangrijk, daarom is gemeente Assen medeondertekenaar van het Schone Lucht Akkoord. Wist je dat zo’n 20% van alle fijnstof in de lucht van houtstook afkomstig is? Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Mensen met luchtwegklachten hebben er met name last van. Mede daarom is het belangrijk om schoon te stoken en op mistige en windstille dagen het stookalert van RIVM te volgen. Kleine moeite, groot plezier.
Kijk voor meer informatie over het schone lucht akkoord op: www.schoneluchtakkoord.nl/