Enige tijd geleden deden we een oproep voor bermscouts. We waren op zoek naar inwoners die op vrijwillige basis de bermen in Assen wilden onderzoeken. Om inzichtelijk te krijgen welke planten zich hier bevinden en hoe het staat met de biodiversiteit in deze bermen. Hier kregen we veel reacties op en zaterdag 21 september werden de eerste bermscouts al opgeleid. Deze bermscouts gaan zich de komende tijd vrijwillig inzetten voor onderzoek van onze bermen. Met deze informatie hoopt gemeente Assen een beter beeld te krijgen van de biodiversiteit en eventueel het maaibeleid hierop aanpassen.
De vrijwilligers kregen afgelopen zaterdag onder andere informatie over het ecologische bermbeheer. Daarnaast leerden zij wat de nectar-index inhoudt en hoe zij deze kunnen toepassen in hun onderzoek. De nectar-index is een score die bepaald wordt op basis van (variatie in) aanwezige plantensoorten en de nectarwaarde die deze planten hebben voor insecten. Elke 10 meter wordt een vak van een vierkante meter onderzocht. Bermscouts doen dit aan de hand van een zoekkaart met specifiek voorkomende soorten. Of ze noteren alle planten die ze tegenkomen.
Bont zandoogje
Na de instructie zijn de vrijwilligers het veld in gegaan om te oefenen en om op insecten- en plantenexcursie te gaan. De plantengroep vond onder andere een kruipganzerik en moeraswederik. De insectengroep heeft veel zweefvliegen en vlinders gezien. Onder andere het bont zandoogje en de citroenzweefvlieg kwamen voorbij.
Verspreidingsatlas
De komende tijd gaat gemeente Assen de resultaten van de bermscouts op de website van de verspreidingsatlas bijhouden. Na een aantal jaar metingen worden de bevindingen geëvalueerd en waar nodig wordt het beleid aangepast.