Een composthoop in je eigen tuin heeft verschillende voordelen: je hoeft minder afval in de gft-bak te gooien en je maakt gratis compost om in je eigen tuin te gebruiken. Dit verbetert de grond en stimuleert het bodemleven. Daarnaast is het leuk en leerzaam om zelf compost te maken. Als de compost eenmaal klaar is, strooi je het tussen de beplanting. Zo ontstaat een humusrijke tuingrond die minder snel uitdroogt en waarin planten beter groeien.
Niet alleen jij en het bodemleven in je tuin zullen hier blij mee zijn. Composthopen bieden nestruimte en voedsel voor egels. Regenwormen, pissebedden en andere dieren helpen bij het verteringsproces van je groenafval en zijn zelf weer voedsel voor vogels. Vlinders voeden zich met mineralen uit de composthoop.
Compost maken, hoe doe je dat?
Het groente-, fruit- en tuinafval wat je normaal in de gft-bak gooit, gebruik je voor het maken van compost. Het makkelijkst is om dit te verzamelen in een compostbak, verkrijgbaar bij de meeste tuincentra. Wissel keukenafval met tuinafval af voor een goede structuur, en zorg dat het afval niet te grof is. Knip takken bijvoorbeeld in kleinere stukken. Zet de compostbak het liefst op een plek met halfschaduw en geef het bij droogte af en toe een beetje water. Net zoals je bij de plantjes in je tuin zou doen. Ook is het belangrijk om af en toe de compost om te scheppen voor een goede beluchting. Na 4 tot 6 maanden, wanneer de compost naar aarde ruikt, is het klaar voor gebruik.
Geen tuin?
Als je niet genoeg ruimte hebt voor een compostbak of -hoop, is een wormenbak een goed alternatief. Deze kan je makkelijk plaatsen op je balkon of in de keuken. Als je van plantjes houdt is dit al helemaal een goed idee, zo kan je namelijk je eigen potgrond maken.
Een wormenbak maak je door middel van twee plastic bakken die je op elkaar kan stapelen. Maak eerst gaatjes in de bodem van de bovenste bak en luchtgaatjes in beide deksels. Zet dan de bakken op elkaar. Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtige krantensnippers en een laagje compost of aarde. Voeg dan een laagje goed verteerbaar gft-afval en je wormen toe. Je kan hiervoor het best compostwormen gebruiken, deze zijn te vinden in composthopen of online te bestellen. Dek het dan nog af met een laagje compost of aarde. Zet de wormenbak op een koele plek in de schaduw en gooi regelmatig wat nieuw gft-afval in de bovenste bak.
Nu kunnen de wormen aan het werk. Deze eten het gft-afval en produceren zo zelf het compost. Dat komt terecht in de onderste bak en is meteen klaar om gebruikt te worden.
Meer weten?
Wil je meer informatie? Kijk dan ook eens op de site van Milieu centraal. Voor meer gemakkelijke en direct toepasbare tips voor je tuin bekijk dan ook deze tips!