Vorige week zaterdag was het de Landelijke Opschoondag. Ook in Assen werd er druk schoongemaakt. Bij het Duurzaamheidscentrum kon men handgrijpers halen, om zwerfafval op te ruimen. Alberdina Akkerman en Janine Zoer gingen eveneens op pad. Zoals ze dat elke week doen. Bewapend met plastic zak en handschoenen wandelen ze door Marsdijk. De dames doen dit zo’n twee tot drie keer per week, vrijwillig.
Zwerfafval top zeven
Alberdina vertelt: “We begonnen halverwege 2019 samen te wandelen. Tijdens die wandelingen ergerden we ons aan het vele zwerfafval dat overal ligt. Vanwege corona zijn we zo’n twee jaar geleden nog meer samen gaan wandelen en afval rapen.” Janine vult aan: “We kunnen zo een top zeven vaststellen van afval dat we het vaakst vinden. Bovenaan staan lege blikjes. Daarna heel veel fastfood restanten zoals milkshakebekers of lege bakjes patat of mayonaise. Ook sigarettendoosjes en snoeppapiertjes komen we veel tegen. Ooit vonden we een mobiel met pasjes. We zorgden er toen voor dat de eigenaar het terugkreeg.”
Reacties
Alberdina en Janine lopen meestal via ‘de Breetjes’ naar het kanaal. Via het Messchenveld, om de hondenspeelplaats heen en langs de stille kanaalkant, naar de Hoekbreeflat en de parkeerplaats bij Achilles weer terug. Albertina: “Daar gooien we meestal ons afval in een afvalbak. Op die parkeerplaats is het na het weekend altijd een zooitje.” Op de vraag of de dames ook veel reacties krijgen onderweg, antwoord Janine: “Meestal positieve reacties. Vaak van oudere mensen. ‘Goed bezig dames’, zeggen ze dan. Maar soms vraagt iemand waarom we nou het vuil van een ander opruimen. Naast het wandelen geeft ons het verzamelen van zwerfafval juist heel veel voldoening!”
Ook aan de slag?
Wilt u ook zwerfafval opruimen in Assen? Je kan een afspraak maken om een gratis afvalgrijper en afvalzakring op te halen bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Ga je met een grotere groep een opruimactie organiseren? We hebben opruimmaterialen hiervoor te leen. Mail naar duurzaamheidscentrum@assen.nl.