Tips voor een vuurtje in buitenkachel of vuurkorf
Buiten een vuurtje maken in je vuurkorf of buitenkachel, heerlijk! ’s Avonds in de tuin sterren kijken terwijl je warm blijft van het vuur. Ook dan is het niet moeilijk om slim aan de slag te zijn. Als je de volgende tips opvolgt, komen er minder schadelijke stoffen in de lucht. Dat is beter voor jouw gezondheid, voor die van de buren en voor een schonere lucht in en om ons heen.
Tip 1
Stook alleen onbehandeld (‘schoon’) en heel droog hout zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Droog hout herken je aan scheuren of loszittende schors. Droog hout verbrandt volledig, waardoor er minder ongezonde stoffen vrijkomen.
Tip 2
Gebruik aanmaakblokjes of kleine houtjes om het vuur aan te maken. Papier of karton geeft namelijk veel rook, stof en roet.
Tip 3
Check voor je begint de Stookwijzer . Hier kun je zien wat het advies is bij het stoken van een vuurtje. Als het mistig of windstil is blijft de rook lang hangen. Dat kan naar zijn voor jezelf, maar ook voor je buren. Kijk als er wind staat hoe die staat: zorg dat je rook niet rechtstreeks je eigen huis inwaait of naar de tuin of het huis van je buren.
Wist je dat
- Er bij het verbranden van hout schadelijke stoffen vrij komen? De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma). Niet alleen bij jou, maar ook bij je buren.
- Je het hout het beste losjes kan stapelen, zodat er veel zuurstof bij kan? Zo kan het hout volledig verbranden, dat is het milieuvriendelijkst.
- Zelf-gehakt brandhout minstens 2 jaar moet drogen?
- Het as van de vuurkorf bij het restafval moet?
- Een vuurkorf per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uitstoot als een vrachtwagenrit van 3000 kilometer? Stook dus niet te vaak.
- Een vuurpot een goed alternatief is. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Dit zorgt voor minder luchtvervuiling en stankoverlast.