Creëer een kruidenrijke berm
Bermen met verschillende bloemen en planten bieden schuilplekken en voedsel aan insecten, vogels en andere dieren. Deze dieren zijn belangrijk voor ons. Bijen zijn bijvoorbeeld nodig voor bestuiving, dit zorgt voor een groot deel van ons eten. Veel verschillende soorten dieren en planten zorgen samen voor een gezonde bodem, schoon water en een stabiel klimaat. Draag bij door in je eigen buurt (in overleg met de gemeente) een berm of stuk groen in te zaaien met een grasbloemenmengsel of door bollen te planten.
Aan de slag!
Verzamel eerst een groepje buurtbewoners die ook graag aan de slag wil in het openbaar groen en achter het plan staan. Leg daarna contact met Mijn Buurt Assen voor de mogelijkheden en hulp met de plannen. Dit kan via www.mijnbuurtassen.nl of door te mailen naar info@mijnbuurtassen.nl. Samen met buurtbewoners onderhoud je de ingezaaide berm. De gemeente komt één keer per jaar maaien en het maaisel afvoeren. De berm wordt bij voorkeur ingezaaid met een Drents grasbloemenmengsel. In dit grasbloemenmengsel zitten bijvoorbeeld paardenbloemen en madeliefjes. Deze zijn enorm belangrijk voor insecten, belangrijker dan bijvoorbeeld klaprozen en viooltjes. Hou er rekening mee dat het soms een heel seizoen kan duren voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn. Er zijn een aantal spelregels bij het inzaaien van een berm. Mijn Buurt Assen brengt een initiatief hiervan op de hoogte, maar de belangrijkste staan hieronder beschreven. Wil je liever iets anders? Plant dan (in overleg met de gemeente) bijvoorbeeld verwilderingsbollen zoals de narcis of de krokus.
Spelregels
- Er wordt ingezaaid met een Drents Grasbloemenmengsel, voor iets meer variatie kan het aangevuld worden met een Drents Akkerbloemenmengsel;
- Plannen worden altijd eerst via Mijn Buurt Assen aan de gemeente getoond;
- Inwoners hebben veel verantwoordelijkheid in het beheer van de kruidenrijke berm, bijvoorbeeld (blad)afval opruimen, harken van maaisel en onderhoud insectenhotels;
- Hou er rekening mee dat een berm niet een heel jaar bloeit (en vaak ook niet het eerste seizoen). Van april tot en met september zal er een variatie aan bloemen en planten staan. Daarna laten we de bloemen helemaal uitbloeien, pas daarna wordt er gemaaid. In de winter lijkt het daarom gewoon op een grasberm
Enkeerdveld als inspiratie
Er zijn al meerdere enthousiaste bewonersgroepen in Assen die bijdragen aan het openbaar groen. Zo hebben de bewoners bij het Enkeerdveld in Marsdijk de buurt nog mooier en groener gemaakt door een grasbloemenmengsel te zaaien, een bijenheuvel aan te leggen en insectenhotels te plaatsen.
Maaibeheer gemeente Assen
De gemeente assen heeft op veel plekken een natuurvriendelijk maaibeheer, benieuwd wat dat betekent? Lees het dan hier op de website van de gemeente.
Ook in eigen tuin aan de slag!
Voor de meeste mensen met een gazon in hun tuin betekent dit dat ze vaak moeten maaien. Een hele klus. Hier is een oplossing voor die ook nog eens goed is voor bijen, vlinders en andere insecten: maak (een deel van) je gazon bloemrijk. In het kort: minder maaien, meer bloemen. Hoe je dat doet, vind je hier.
Hiermee draag je bij aan: