Wil je meer regenwater opvangen dan met een regenton kan? Je kunt regenwater ook (verticaal) opslaan met bijvoorbeeld een regenwaterschutting. Een schutting van 1 meter breed kan al gauw zo’n 300 liter regenwater opslaan. Je kunt er vervolgens ook een kraantje aan maken om het water te gebruiken voor het vullen van gieters of voor de aansluiting van een druppelsysteem (irrigatie). Voor sproeien heb je een pomp nodig voor voldoende druk. En, heel belangrijk, om legionellabesmetting te voorkomen, moet er gebruik worden gemaakt van een legionellafilter.
Is jouw tuin er geschikt voor?
Heb jij al een schutting in je tuin? Dan kun je de regenwaterschutting ertegenaan plaatsen of één of meerdere schuttingdelen vervangen door de regenwaterschutting. Met een regenwaterschutting ben je niet veel tuinoppervlakte kwijt en het heeft ook meteen de functie van afscheiding van je tuin met de omgeving, bijvoorbeeld van een naastgelegen straat of je buren. Bespreek deze oplossing dus ook met je buren: misschien willen zij ook wel zo’n schutting en kunnen jullie de kosten (en het opgevangen regenwater) delen.
Je kan ook een regenwaterschutting bouwen.
Voordelen op een rijtje
- Groot waterbufferingsvermogen
- Relatief weinig ruimte nodig
- Samen met de buren aan te schaffen (kosten en opbrengst delen)
- Afhankelijk van je budget kun je veel of weinig elementen aanschaffen
Subsidie plaatsen regenwaterschutting
Wie een regenwaterschutting wil plaatsen kan hiervoor tot 1 maart 2023 een subsidie aanvragen. De hoogte van de subsidie is € 20,-. Huurders van Actium krijgen € 40,-. Per woonadres kan er voor één regenwaterschutting een subsidie aangevraagd worden. Deze subsidie geldt alleen bij deelnemende winkels. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Assen.