Met een regenwatervijver kun je regenwater tijdelijk opvangen en vertraagd afvoeren. Het waterpeil in de vijver zal afhankelijk van de hoeveelheid regen veranderen. De planten in en om de vijver moeten dus geschikt zijn voor droge en natte periodes. De planten in de vijver en op de groene oevers zorgen ook deels voor reiniging van het water.
Is jouw tuin er geschikt voor?
Elke tuin is geschikt voor een regenwatervijver. De belangrijkste vraag is of je er plek voor hebt en welk type vijver je wilt maken. Het regenwater kan ook wegzakken in de bodem van de vijver. Test daarom eerst de bodem van jouw tuin:
- Graaf een gat van 30 x 30 x 30 cm waar je de vijver wilt plaatsen.
- Gooi een emmer water leeg in het gat.
- Is het water na 30 minuten weg? Je hebt een goed doorlatende zandige grond!
- Is het water binnen 4 uur weg? Je hebt een gemiddeld doorlatende grond.
- Duurt het meer dan 4 uur voordat al het water weg is? Je hebt een slecht doorlatende grond.
Het is handig om een overloop in de vijver te maken, zodat het water vertraagd wegloopt. Dit kan naar een sloot, maar ook naar een greppel of een deel in de tuin dat tijdelijk nat mag zijn. Een vijver biedt ook ruimte aan meer biodiversiteit. Zo moet je niet verbaasd zijn als je vijver allerlei bezoekers aantrekt, zoals zangvogels om te baden, reigers om te vissen en verse kikkerdril.
Aan de slag!
Je kunt een regenwatervijver laten plaaten of je kunt het zelf doen:
- Kies een plek.
- Graaf een gat.
- Bedek de bodem met vijverfolie (of niet, als je wilt dat het water weg kan zakken).
- Beplant de oevers met geschikte planten.
- Installeer een vijverpomp (optioneel).
- Verbind met de regenwater bron (optioneel).
In de digitale folder ‘Maak een regenwatervijver’ vind je een stapsgewijze uitleg waarmee jij direct aan de slag kunt in je eigen tuin. De fysieke folder is ook te halen in het Duurzaamheidscentrum Assen.