Waarom willen we samen Assen schoonhouden? Wat voor invloed heeft (zwerf)afval op mensen en dieren? En welke nuttige dingen kunnen we wél met ons afval doen?
Plastic soep
De plastic soep is het plastic afval dat in de oceanen drijft. Een deel hiervan komt van de scheepvaart en visserij. Een ander deel komt van mensen die afval op de grond, in straatputten of in het water gooien. De wind of de rivieren nemen het mee naar zee. Het water uit het Noord-Willemskanaal (de Vaart) komt bijvoorbeeld via Groningen uit in de Waddenzee. Ook piepkleine plastic deeltjes komen in de zee terecht, bijvoorbeeld microplastics. Ze komen uit synthetische kleding en sommige verzorgingsproducten, zoals scrubs. Zeedieren zoals mosselen en garnalen kunnen deze kleine plastic deeltjes vasthouden. Hierdoor komt het in de voedselketen terecht.
Zwerfafval
Zwerfafval blijft vaak lang liggen of vergaat vaak helemaal niet. Het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Met het voorkomen van zwerfafval en de plastic soep besparen we dus een hoop geld. Daarnaast ziet een schone omgeving er mooi uit. Het liefst loop je door een fris park of een leeg bos. In een woonomgeving kan zwerfafval zorgen voor ongedierte in en rondom het huis. Buiten eten dieren het op of raken ze erin verstrikt.
(Zwerf)afval is grondstof!
Afval scheiden maakt recyclen mogelijk. Door te recyclen en hergebruiken besparen we grondstoffen. Deze grondstoffen zijn nodig om nieuwe producten te maken. Ze komen uit de natuur of uit de aarde. Papier wordt bijvoorbeeld gemaakt van bomen en voor plastic heb je aardolie nodig. Als we zuinig en efficiënt met grondstoffen omgaan kunnen we voorkomen dat ze opraken. Opgeruimd zwerfafval wordt verbrand en kan dus niet gerecycled worden. Gooi afval altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis om het gescheiden in te leveren.
Zo help jij mee!
In Assen willen we zo min mogelijk (zwerf)afval produceren. Help jij ook mee met het verkleinen van onze afvalberg? Gemakkelijke en direct toepasbare tips om (zwerf)afval te voorkomen vind je hier. Of kom voor meer inspiratie langs in het Duurzaamheidscentrum Assen.