Om nieuwe producten te maken zijn grondstoffen nodig. Papier wordt bijvoorbeeld gemaakt van bomen en voor plastic heb je aardolie nodig. Deze grondstoffen kunnen opraken. Ook kost de productie veel energie. Wanneer een product bij het restafval terechtkomt zorgt het verbranden daarvan voor CO2-uitstoot. Om deze redenen willen we zo veel mogelijk afval hergebruiken, zo veel mogelijk afval scheiden en zo min mogelijk afval produceren.
Zwerfafval vervuilt de bodem en het water en is schadelijk voor mens en dier. Eén van de vijf thema’s van het Duurzaamheidscentrum Assen is daarom Afval, grondstoffen en recycling. Dit thema behandelen wij in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap in onze educatie, activiteiten, communicatie, evenementen en informatie.
Global Goals
Acties op het thema Afval, grondstoffen en recycling dragen bij aan een aantal Global Goals. Dit zijn zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen opgesteld door de Verenigde Naties (VN) om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Belangrijk doelen op het gebied van Afval, grondstoffen en recycling zijn bijvoorbeeld doel 12: verantwoorde consumptie en productie en doel 14: leven in het water.
Wat doet de gemeente Assen
Assen wil zoveel mogelijk afval scheiden. Hiermee verkrijgen we zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. Dit moet zorgen voor minder huishoudelijk restafval. Restafval kan niet of minder makkelijk ingezet worden als grondstof. In 2020 is de campagne Drenthe Geeft Door gestart, in samenwerking met de twaalf Drentse gemeenten. In deze campagne wordt uitgelegd waarom afval scheiden en hergebruiken belangrijk is. Daarnaast is de gemeente Assen zelf aan de slag door bijvoorbeeld afvalcontainers van gerecycled plastic in te kopen, of door oude straatstenen een nieuw leven te geven op een andere locatie. Om zwerfafval te voorkomen worden op scholen en in de wijken projecten georganiseerd.
Iedereen doet wat, zo doe ook jij mee!





Meer weten?
Wil jij meer weten over hoe je als inwoner van Assen zelf een bijdrage kunt leveren op het gebied van Afval, grondstoffen en recycling? Neem een kijkje bij Milieu Centraal of Iedereen doet WAT.