Je huis
Draag ook in je eigen huis bij aan een beter milieu en een duurzame toekomst. Ontdek hoe jij op een simpele manier geld bespaart op je energierekening. Ook met het scheiden van je afval help je het milieu. Door goed te scheiden wordt de afvalberg van restafval namelijk kleiner. Hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Lees hieronder wat jij in je huis allemaal kan doen!
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:








Energie besparen
Hoe bespaar ik op een makkelijke manier energie?
Energie besparen is simpel en hoeft niet veel geld te kosten. Op de websites van Zet ook de knop om en Milieu Centraal vind je snelle bespaartips. Heb jij bijvoorbeeld al een energieverbruiksmanager in je huis? Dit handige apparaat laat zien hoe je makkelijk energie in je huis bespaart. Wil je graag hulp bij het energiezuinig maken van je eigen woning? Kijk dan eens bij het Asser Energieloket.

Welke subsidies en hulp kan ik krijgen voor het energiezuinig maken van mijn huis?
Voor het energiezuinig maken van je huis is er hulp en geld beschikbaar. Voor het stellen van al je vragen is een energiecoach erg handig. Vraag via het aanmeldformulier een gesprek aan met een energiecoach. Wil je liever zelf aan de slag? Op de website van het Drents Energieloket vind je informatie over verschillende subsidies.
Wat doen de gemeente Assen en het Duurzaamheidscentrum Assen?
Gemeente Assen helpt je met energie besparen
Gemeente Assen doet verschillende dingen om je te helpen energie te besparen. Zo staat het Asser Energieloket op verschillende plekken in de stad voor je klaar met veel tips en uitleg over subsidies. Ook zijn er acties van inwoners die samen aan de slag willen met het energiezuinig maken van hun wijk of buurt. Gemeente Assen ondersteunt deze acties.
Gemeente Assen is op zoek naar betere manieren om onze woningen en gebouwen te verwarmen. Hiervoor zoeken ze naar haalbare en betaalbare manieren. Wil je hier meer over weten? Lees dan het plan. Voor iedere wijk wordt een oplossing gezocht met een wijkwarmteplan. Dit doen ze samen met bewoners, woningcorporaties, energieleveranciers en bedrijven. Wil jij meer weten over wat er in Assen speelt op het gebied van energie? Neem een kijkje op de website van de gemeente Assen.
Onderwijs en informatie bij het Duurzaamheidscentrum Assen

We vinden het belangrijk om alle inwoners van Assen te helpen met energie besparen. Zo staan er elke vrijdag collega’s klaar bij het Asser Energieloket in het Duurzaamheidscentrum Assen. Zij geven je graag tips om je huis energiezuiniger te maken. Loop van 09.00 tot 13.00 uur zonder afspraak naar binnen. Of op afspraak van 13.00 tot 17.00 uur via energieloket@assen.nl.
Ook hebben we onderwijs over energie. Zo leren kinderen van jongs af aan hoe ze energie kunnen besparen.

Afval scheiden
Hoe weet ik welk afval waar hoort in Assen?
In Assen is afval scheiden heel gewoon. Zo heeft elk huis vier containers: een oranje, groene, blauwe en een grijze. In elke container hoort ander afval. Maar wat mag waar?
- Oranje container: Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken (PMD)*
- Groene container: Bio-afval (Groente-, Fruit- en Tuinafval)
- Blauwe container: Papier en karton
- Grijze container: Restafval
Naast deze vier gekleurde containers zijn er verschillende plekken om je textiel en glas in te leveren. Ook mag je ieder jaar gratis 300 kilo grofvuil naar het milieupark brengen.
*Let op: gebruik alleen de gele PMD-zakken, anders kan het afval niet hergebruikt worden. De gele zakken zijn gratis op te halen bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Of haal ze op bij het milieupark, het stadhuis of een wijkcentrum.

Afval scheiden: zo doe je dat!
Om afval scheiden makkelijker te maken, bestaat er een handig overzicht (de scheidingswijzer). Meer informatie vind je in de AfvalApp Assen. Download de app via de Google Play Store of de Apple Store. Of kijk voor meer informatie op de website van de Afvalscheidingswijzer.
Waarom is het belangrijk om mijn afval (zelf) te scheiden?
Veel spullen die we weggooien worden hergebruikt. Het is dus belangrijk om je afval goed te scheiden. Veel afval dat in de oranje, groene of blauwe container gaat krijgt een tweede leven. Van plastic uit de oranje container kan een fleecetrui of een boodschappentas gemaakt worden. En Groente-, Fruit- en Tuinafval wordt gebruikt als biogas en mest voor planten. Van papier wordt weer nieuw (kranten)papier gemaakt.
Het doel van de gemeente Assen is dat 75% van het afval hergebruikt wordt. Het doel is om restafval onder de 100 kilo per persoon per jaar te houden. Zo helpen we samen om grondstoffen te besparen, minder afval te verbranden en schade in de natuur te verminderen.
Wat doen de gemeente Assen en het Duurzaamheidscentrum Assen?
Het milieupark en de AfvalApp Assen

Bij het milieupark van gemeente Assen kan je grofvuil, snoeiafval of elektrische apparaten inleveren. Elk jaar mag je gratis 300 kilo grofvuil naar het milieupark brengen. Snoeiafval mag je onbeperkt en gratis brengen. Vergeet bij het brengen van je afval je Afvalpas niet. Kijk op de kaart welk afval je waarnaar toe moet brengen.

Tip: Leen als inwoner van Assen gratis een aanhanger of een bakfiets om je grofvuil weg te brengen. Geen auto of lukt het niet om naar het milieupark aan de Van Doornestraat 11 te gaan? Bel dan het Klant Contact Centrum (KCC) op 14 0592 en laat je afval thuis ophalen.
Heb je afval dat gewoon bij je thuis wordt opgehaald? Met de AfvalApp van gemeente Assen weet je precies wanneer wat wordt opgehaald. Ook vind je in deze app een duidelijk overzicht van welk afval in welke afvalbak thuishoort.
Onderwijs en informatie bij het Duurzaamheidscentrum Assen

We vinden het belangrijk om alle inwoners van Assen te helpen met afval scheiden. Bijvoorbeeld met onderwijs over afval en recycling. Zo leren kinderen van jongs af aan hoe ze goed om moeten gaan met afval. Wil je meer weten over afval scheiden? Kom langs bij het Duurzaamheidscentrum Assen, haal folders afval scheiden en laat je informeren!
Dit kan je zelf doen

Energie besparen en afval scheiden in je huis
Lees hiernaast onze tips over wat je zelf in je eigen huis kan doen voor een duurzamer leven.