Eén van de vijf thema’s van het Duurzaamheidscentrum Assen is Afval, grondstoffen en recycling. Veel dingen die we weggooien, kunnen opnieuw gebruikt worden of een ander doel dienen. Bijvoorbeeld door ze naar een kringloopwinkel te brengen of door afval te scheiden. Zo kan het lege PET-flesje weer een fleecetrui of boodschappentas worden. Door minder afval te produceren, afval goed te scheiden en de grondstoffen te recyclen zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Bovendien zorgen we ervoor dat de bodem en het water schoon blijven door afval altijd in de juiste prullenbak te gooien en het niet in de natuur of openbare ruimte achter te laten als zwerfafval.
Iedereen doet wat, zo doe ook jij mee!
Wat kan je zelf doen?
Wil jij meer weten over hoe je als inwoner van Assen zelf een bijdrage kunt leveren op het gebied van Afval, grondstoffen en recycling? Gemakkelijke en direct toepasbare tips voor in je eigen huis en omgeving vind je hieronder. Of kom voor meer inspiratie langs in het Duurzaamheidscentrum Assen.
Kijk hier voor MEER ZELF-DOE-TIPS
Wat doet het Duurzaamheidscentrum Assen?
Het thema Afval, grondstoffen en recycling behandelen wij in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap in onze educatie, activiteiten, communicatie, evenementen en informatie. Hieronder zijn een aantal projecten van het Duurzaamheidscentrum Assen uitgelicht waarin wij het thema onder de aandacht brengen:
Wat doet de gemeente Assen?
De gemeente Assen wil zoveel mogelijk afval scheiden. Hiermee verkrijgen we zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. Ieder huishouden beschikt over een oranje, groene, blauwe en grijze container. Op de site van de gemeente Assen vind je welk afval je in welke bak kan gooien. Op verschillende plekken in de stad kan textiel en glas ingeleverd worden. De gemeente Assen wil een stijging van het herbruikbaar afval naar 75% en een daling van de hoeveelheid restafval naar 100 kilo per persoon per jaar. Restafval kan namelijk minder makkelijk ingezet worden als grondstof. Op verschillende plekken in Assen staan “containertuintjes”. Deze voorkomen dat mensen hun afval naast de afvalcontainers of op straat achterlaten. Ook organiseert Mijn Buurt Assen met inwoners opruimacties in de wijk.
In 2020 is de campagne Drenthe Geeft Door gestart, in samenwerking met de twaalf Drentse gemeenten. In deze campagne wordt uitgelegd waarom afval scheiden en hergebruiken belangrijk is. Ook is de gemeente Assen zelf aan de slag door bijvoorbeeld afvalcontainers van gerecycled plastic in te kopen, of door oude straatstenen een nieuw leven te geven op een andere locatie. Om zwerfafval te voorkomen worden op scholen en in de wijken projecten georganiseerd.
Wat gebeurt er wereldwijd?
Acties op het thema Afval, grondstoffen en recycling dragen bij aan de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dit zijn zeventien doelen opgesteld door de Verenigde Naties (VN) om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Belangrijk doelen op het gebied van Afval, grondstoffen en recycling zijn bijvoorbeeld doel 12: verantwoorde consumptie en productie, doel 14: leven in het water en doel 15: leven op het land.
Meer weten?
Wil jij meer weten over het thema Afval, grondstoffen en recycling? Neem een kijkje bij: