Gemeente Assen
Het Duurzaamheidscentrum is van de gemeente Assen. Het initiatief is bij de gemeente ontstaan om een plek te creëren die laagdrempelig, actief, verrassend, uitdagend, leerzaam, leuk is en in het teken staat van duurzaamheid. Bij de bouw heeft de gemeente Assen keuzes gemaakt die passen bij het Duurzaamheidscentrum. We zijn erg benieuwd; wat betekent duurzaamheid voor jou?
Stichting Het Drentse Landschap
Stichting Het Drentse Landschap zet zich al 85 jaar in om alles wat Drenthe tot Drenthe maakt, te beheren en te behouden. Dat doet Het Drentse Landschap door het aankopen en goed beheren van(natuur)terreinen en cultuurhistorisch waardevolle objecten als boerderijen en kerken. Ook verzorgt ze educatie en voorlichting over de waarde van natuur, landschap en erfgoed. In het Duurzaamheidscentrum werkt de stichting samen met de gemeente Assen aan de programmering van het activiteitenprogramma voleducatie, informatie en veelal gratis activiteiten.
Stichting Phusis
Stichting Phusis ondersteunt mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Daarbij zoeken we samen naar een plekje om te wonen en te werken. Het DCA is een werklocatie van Phusis waar we het gebouw beheren en verantwoordelijk zijn voor horeca en verhuur. Phusis kijkt echt vanuit de mogelijkheden naar haar deelnemers. Wat kan je wel! Kijk jij vanuit mogelijkheden of beperkingen?
PrO Assen
Praktijkonderwijs voor leerlingen van 12 tot en met 18 jaar. Naast theorie richt de school zich op leren door doen. Zelfstandig en duurzaam wonen en werken zijn samen met burgerschap en vrijetijdsbesteding de pijlers van ons onderwijsprogramma. In het DCA werken we onder andere in de keuken en het restaurant. Misschien wordt u wel bediend door één van onze leerlingen.
IVN Noord-Nederland
Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) is dé verbinder van mens en natuur. Door jong en oud actief te laten ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is, wil IVN een natuurbewuste gedragsverandering bereiken. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.
Groenbeheer gemeente Assen
Ook bij het groenbeheer heeft de gemeente Assen aandacht voor duurzaamheid. De groene hoofdstructuren worden natuurvriendelijk of ecologisch beheerd. Dit houdt onder andere in dat de bermen maar één of twee keer per jaar worden gemaaid, dat het maaisel direct wordt afgevoerd en dat op verschillende plaatsen verschillend wordt gemaaid. Hierdoor groeien er meer wilde bloemen en komen er meer soorten bloemen. Dit trekt ook verschillende soorten dieren aan. Het buurtgroen is veel meer gecultiveerd, maar ook hier wordt geprobeerd natuurwaarden te ontwikkelen. Bijzondere maar óók gewone planten en dieren krijgen een plek. Het groenbeheer werkt zonder chemische middelen.