Wist je dat verpakkingsmateriaal steeds vaker van bioplastic gemaakt wordt? Dit is gemaakt van planten zoals aardappels en maïs. Op een deel van dit bioplastic staat dat het composteerbaar is. Het zal je misschien verbazen, maar dit betekent niet dat je het in de gft-bak kan gooien. Ook hoort het vanwege de samenstelling van het composteerbare bioplastic niet bij het plastic afval. Composteerbaar bioplastic hoort thuis bij het restafval of moet apart ingeleverd worden voor recycling.
Waarom hoort composteerbaar bioplastic bij het restafval?
Afval uit de gft-bak wordt gecomposteerd. Composteerbaar bioplastic draagt niet bij aan deze compost, het vergaat namelijk niet goed en te langzaam. Om het te composteren is vaak een professionele installatie nodig. Houd ook de natuur schoon, ook hier vergaat het bioplastic niet.
Wat mag wel in de gft-bak?
Je mag wel speciale composteerbare gft-inzamelzakken gebruiken. Hier staat dan het OK compostlogo of het Kiemplantlogo op. Deze zakken zorgen ervoor dat mensen meer gft inzamelen, omdat het de gft-bak schoonhoudt. Twijfel je in welke bak je afval thuishoort? Gebruik de AfvalWijzer, of de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Download de AfvalWijzer app en vul hier je postcode en huisnummer in. In de app zie je wanneer afval wordt opgehaald en kan je het Afval Abc bekijken. Met het Afval Abc vind je waar je afval thuishoort. Of ga naar https://www.afvalscheidingswijzer.nl/ en typ in de zoekbalk de naam van het soort afval.
Meer weten?
Meer gemakkelijke en direct toepasbare tips om afval te voorkomen vind je hier.