Landelijke opschoondag 2025
Wij hebben een nieuwe website! Lees hieronder over de verbeteringen en
nieuwe opties op onze website.
Hiermee draag je bij aan Duurzame ontwikkelingsdoelen:




Doe jij ook mee met de Landelijke Opschoondag?
Dit jaar vindt de Landelijke Opschoondag op zaterdag 22 maart. Op deze dag gaan vrijwilligers door het hele land op pad om zwerfafval op te ruimen in hun buurt, favoriete natuurgebied of vaste wandelrondje.
Assen doet ook weer mee!
Ook in Assen wordt volop meegedaan! Op vrijdag 21 maart gaan basisscholen uit Kloosterveen aan de slag om de wijk een grote voorjaarsschoonmaak te geven. Ook komt de Trashpacker met zijn Recyclebus langs op een school.
Dit jaar pakt Assen nog groter uit. Op zaterdag 22 maart worden alle inwoners van Assen uitgenodigd om de stad schoner te maken. Dit doen we samen met de wijkcentra. In totaal doen 8 wijkcentra mee tijdens de Landelijke Opschoondag. Daar kan je een afvalgrijper en afvalzakring lenen om zwerfafval te prikken. Na de tijd staat er als bedankje en heerlijke soep met broodjes klaar.
Help mee en wordt zwerfafvalvrijwilliger!
Net zoals altijd, kan je ook gewoon een afvalgrijper en vuilniszakring aanvragen bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Dan kan je in je eigen tijd en eigen straat, wijk of favoriete wandelplek aan de slag. Stuur hiervoor een mail naar: duurzaamheidscentrum@assen.nl.
Meer gemakkelijke en direct toepasbare tips vind je hier. Of kom voor inspiratie langs bij het Duurzaamheidscentrum Assen!
Waarom is zwerfafval opruimen belangrijk?
Door onze omgeving schoon te houden, houden we ook onze zeeën schoon. Zwerfafval dat op de grond, in straatputten of in het water ligt, komt namelijk via de wind en rivieren in de zee. Het water uit het Noord-Willemskanaal (de Vaart) komt bijvoorbeeld via Groningen uit in de Waddenzee. Door ons afval in de juiste afvalbak te gooien, beschermen we de dieren die dit anders opeten of erin verstrikt raken. En een schone omgeving zit er natuurlijk mooi en fris uit! Daarnaast kunnen we ons afval beter gebruiken als grondstof voor nieuwe producten, zoals onderdelen van fietsen, smartphones en energie.