Je leefstijl
Hoe je leeft en wat je dagelijks doet noemen we je leefstijl. Dit heeft invloed op jezelf en de wereld om je heen. Door duurzame keuzes te maken draag je zelf bij aan een betere wereld voor mens en dier. Lees hieronder hoe je duurzame keuzes maakt over eten, winkelen, bewegen en vervoer.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:






Veelgestelde vragen
Hoe winkel ik duurzaam?
Neem je eigen tas mee

Duurzaam winkelen begint met het maken van duurzame keuzes. Dit begint al voordat je de winkel binnenloopt. Neem bijvoorbeeld altijd je eigen tas mee, zodat je geen nieuw tasje hoeft te kopen.
Kies voor lokale of tweedehands winkels
Ook maak je veel verschil door na te denken over welke winkel je naar binnen wandelt. Koop het liefst in een winkel dicht bij je huis. Zo steun je de lokale ondernemers en wordt de CO2-uitstoot van wat je koopt kleiner. Het beste is om spullen tweedehands te kopen bij een kringloopwinkel. Zo voorkom je dat er nieuwe spullen worden gemaakt en dit zorgt voor een minder grote afvalberg.
Kies voor duurzame producten

Denk goed na over wat je koopt. Koop tijdloze en duurzame producten die langer meegaan. Kies voor producten die je niet na één keer weggooit, maar die je vaker gebruikt. Denk aan een herbruikbare waterfles of koffiebeker.
Hoe zorg ik dat ik minder spullen weggooi?
Misschien wel de belangrijkste tip: bedenk voordat je gaat winkelen of je het wel écht nodig hebt. Als je wel iets nieuws moet kopen, koop dan spullen die lang meegaan. Is er iets kapot? Repareer het zelf of laat het repareren. Dit kan bijvoorbeeld bij het Repair Café Assen of een kledingreparatie winkel.
Een andere optie is om onderdelen opnieuw te gebruiken of om er heel iets anders van te maken. Breng spullen die je niet meer nodig hebt, maar nog wel goed zijn, naar een kringloopwinkel. Zo maak je iemand anders en het milieu blij.
Hoe eet en drink ik zo gezond en duurzaam mogelijk?
Kies voor lokaal voedsel dat in het seizoen is
Kies het liefst voor producten die lokaal, dus in de buurt, verbouwd zijn. Deze zijn van minder ver vervoerd, waardoor er minder CO2 voor vrijkomt. Producten uit het seizoen zijn om deze reden ook een goede keuze. Kijk op de website van Milieu Centraal voor groente en fruit dat nu in het seizoen is.
Kies voor kraanwater, groente en fruit

Wat je eet en drinkt, heeft invloed op het milieu. Zo is het Nederlandse kraanwater van heel goede kwaliteit. Daarom is het niet nodig om water in flessen te kopen. Neem een hervulbare fles met kraanwater mee voor onderweg. Ook buiten ons gebouw vind je een gratis tapwaterpunt! Minder of geen vlees eten is ook een keuze die bijdraagt aan een duurzamer dieet. Door vaker groente of fruit te eten draag je ook bij aan je eigen gezondheid.
Voorkom weggooien van eten
Wanneer je kookt, kook dan precies voor het aantal personen dat mee eet. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien. Heb je toch restjes? Bewaar deze dan voor later door ze in de koelkast te bewaren of in te vriezen. Ook winkels en restaurants proberen minder voedsel te verspillen. Met de app ‘Too Good To Go’ zie je winkels of restaurants die restjes met korting verkopen. Ga naar de website van Milieu Centraal voor meer tips over duurzaam eten.
Hoe reis ik zo duurzaam mogelijk?
Duurzaam van A naar B

Hoe je van A naar B komt op een zo duurzaam mogelijke manier? Voor de korte afstanden is lopen of fietsen de beste optie. Dit is gezond voor jou en de planeet. Als je wat verder moet reizen, is het openbaar vervoer een goede keuze. Toch kan een auto soms handig zijn. Kies als je de auto nodig hebt bijvoorbeeld voor carpoolen met je vrienden, buren, familie of collega’s. Als je af en toe een auto nodig hebt, is het huren van een deelauto handig
Verre reizen
Is de afstand zo ver dat je het vliegtuig moet pakken? Bedenk dan eerst nog eens goed of je reis echt nodig is. Dichterbij huis of Nederland verder ontdekken tijdens je vakantie is ook verrassend. Of pak de bus of de trein om naar je vakantiebestemming te gaan. Moet je toch echt vliegen? Boek dan een directe vlucht. Zo hoeft het vliegtuig minder vaak te landen en stijgen, waardoor er minder CO2 vrijkomt. Ga naar de website van Milieu Centraal voor meer tips voor duurzaam vervoer.
Hoe houd ik mijn lichaam gezond?
Gezond eten en drinken

Een duurzaam leven en een gezond lichaam gaan vaak goed samen. Gezond eten en drinken speelt daarbij een grote rol. Zorg ervoor dat je veel verschillende soorten groenten en fruit eet. En drink minstens twee liter kraanwater op een dag. Vermijd roken en drink niet te veel alcohol. Zo draag je bij aan een gezond lichaam én een gezonde planeet.
Beweeg minstens 20 minuten per dag
Ook is genoeg bewegen erg belangrijk. Beweeg minstens 20 minuten op een dag. Pak daarom de fiets of maak een wandeling in plaats van de auto te pakken. Of ga sporten in de natuur. Een heerlijke wandeling of hardlopen door het Asserbos is een perfecte manier om actief te zijn. Er zijn verschillende afstanden om te wandelen, dus je kunt elke keer een nieuwe route ontdekken. En heb je zin in een bijzondere soort sport? Leen dan bij ons een gratis afvalgrijper en ga al sportend een rondje afvalprikken! Bijvoorbeeld in het Asserbos of in je eigen buurt.
Wat doen de gemeente Assen en het Duurzaamheidscentrum Assen?
Doen, leren en beleven in het Duurzaamheidscentrum Assen
In het Duurzaamheidscentrum Assen werken gemeente Assen en Het Drentse Landschap samen voor een duurzame samenleving. In het Duurzaamheidscentrum Assen leer je over wat jij zelf kan doen voor je gezondheid en de wereld. We organiseren vaak activiteiten over dit onderwerp. Ook geven we lessen over gezonde keuzes. Op het plein voor het gebouw van het Duurzaamheidscentrum Assen beginnen verschillende wandelroutes door het Asserbos. Daarnaast zijn er ook langere wandelroutes door het bos die je loopt met een kaart. Ook kan je hier heerlijk fietsen. Kom langs en ga actief aan de slag!
Gemeente Assen geeft het goede voorbeeld
Alle auto’s en vrachtwagens van gemeente Assen zijn elektrisch of rijden op biogas. Dit gas wordt gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval. Voor korte afstanden gebruiken de werknemers van de gemeente Assen zoveel mogelijk een fiets.
Gemeente Assen verbetert de stad met groen en speelplekken
Gemeente Assen vernieuwt en verbetert de stad met groen en speelplekken in de wijken. Op deze manier zorgt gemeente Assen ervoor dat het fijn is om buiten zijn. Wandelen, buitenspelen of fietsen op goede en veilige fietspaden, het kan allemaal. Op deze manier moedigt de gemeente inwoners aan om te bewegen en naar buiten te gaan.
Dit kan je zelf doen

Een gezonde en duurzame leefstijl
Lees hier onze duurzame tips over eten, winkelen, bewegen en vervoer.