Je buurt
Help mee om je eigen buurt groener en schoner te maken! Ga samen met je buren aan de slag en plant bomen, planten en bloemen. Of ga met een afvalgrijper op pad om afval op te ruimen. Gemeente Assen steunt bewonersinitiatieven. Dit zijn groepen inwoners die zich samen inzetten voor een groene of schone stad.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:








Veelgestelde vragen
Wat kan ik doen om mijn buurt groener te maken?
Samen aan de slag
In Assen kan je samen met andere Assenaren je straat of buurt groener maken. We noemen dit een groen bewonersinitiatief. Zo zorg je samen voor meer biodiversiteit in jouw buurt. Biodiversiteit is het verschillende aantal soorten dieren en planten. Bijvoorbeeld door bloembollen te planten of een kruidenrijke of bloemrijke berm te maken. Of denk aan het plaatsen van een insectenhotel of nestkast.
Alleen aan de slag
Sommige ideeën in het openbaar groen kan en mag je ook alleen doen. Denk aan het plaatsen van planten in een boomspiegel of het maken van een geveltuin.
Meer weten
Heb je een groen idee voor jouw buurt? Lees dan hier over de voorwaarden en hoe je je kan aanmelden:
Kan ik vrijwilligerswerk doen in het groen?

Ben je graag buiten en vind je het leuk om in het groen aan de slag te gaan? Landschapsbeheer Drenthe en gemeente Assen zoeken vaak groene vrijwilligers. Sluit je bijvoorbeeld aan bij de fruitboombrigade, waarbij je samen met andere Assenaren fruitbomen snoeit. Ook zoeken ze mensen die samen op zoek willen naar invasieve exoten (zoals de Japanse duizendknoop) en deze willen weghalen. Dit zijn planten die niet van nature in Nederland horen en slecht zijn voor de natuur. Als vrijwilliger ben je een aantal momenten in het jaar actief. Maar je bepaalt zelf hoe vaak en op welk moment je aansluit.
Ben je enthousiast geworden of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lotte Hadderingh, via info@lbdrenthe.nl of bel naar (0592) 316 616.
Hoe voorkom ik zwerfafval op straat?
In Assen werken we samen aan minder zwerfafval op straat. Gooi daarom altijd je afval in de prullenbak. Er hangen ook handige statiegeldringen aan verschillende prullenbakken. Plaats in deze ring je flesje of blikje met statiegeld. Zo worden ze gerecycled en als bonus help je ook iemand die wel een zakcentje kan gebruiken. Zie je geen prullenbak in de buurt? Neem het afval mee naar huis en gooi het daar weg. En heb je de ‘Hier begint de zee’-tegels in de stad al eens gezien? Ze herinneren iedereen eraan dat afval op straat in zee belandt. Door afval in de prullenbak te gooien, houd je Assen schoon en bescherm je dus ook de oceanen.


Hoe kan ik meehelpen om mijn buurt afvalvrij te maken?
Leen een gratis afvalgrijper en afvalzakhouder

Help op een hele simpele manier mee om je straat en wijk netjes en schoon te houden. Hoe? Ruim afval op als je het op de grond ziet liggen. Om het je makkelijker te maken is een afvalgrijper en een afvalzakring handig. Leen deze zwerfafval opruimmaterialen gratis via het Duurzaamheidscentrum Assen.
Zie je ergens veel rommel? Geef het door aan de gemeente Assen, zodat ze het snel kunnen opruimen. Samen houden we Assen schoon!
Organiseer samen een opruimactie
Het is ook leuk om samen met je buren of vrienden een opruimactie te organiseren. Dit zorgt niet alleen voor een schone straat, maar het is ook nog eens heel gezellig. Of sluit je aan bij de afvalvrijwilligers van Assen. Word deel van deze enthousiaste groep en lees de laatste afvalnieuwtjes.
Wat doen de gemeente Assen en het Duurzaamheidscentrum Assen?
Meer groen in de stad

De gemeente Assen is aangesloten bij het landelijke netwerk Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners werken aan het vergroenen van de stad. Dit doen we door tegels te vervangen door groen. En door regenwater op een goede manier op te vangen. Gemeente Assen wil het groen in de stad zo veel mogelijk natuurvriendelijk maaien en beheren. Wil je meer weten over de doelen van gemeente Assen? Bekijk dan de Groenvisie Assen: de groene stad van het noorden.
Wateroverlast voorkomen in de stad

Op verschillende plekken in Assen is een watertegel te zien. De watertegel laat zien waar gemeente Assen maatregelen tegen wateroverlast nam. Denk aan een afvoerkolken, een nieuwe sloot of het hol aanleggen van een straat. Hierdoor stroomt het water bij zware regenbuien de juiste kant op. Daardoor stroomt water beter weg, waarmee we wateroverlast voorkomen. Met de stoeptegel geeft de gemeente meer aandacht aan hoe de omgeving ingericht is.
Aanpakken van zwerfafval

De gemeente Assen en het Duurzaamheidscentrum Assen werken samen aan het aanpakken van zwerfafval. Zo zetten we in op het voorkomen van zwerfafval. Bij het Duurzaamheidscentrum Assen zijn producten in het winkeltje te vinden die je vaker kan hergebruiken. Bijvoorbeeld een herbruikbare drinkfles of wattenschijfjes. Ook krijgen kinderen in het Duurzaamheidscentrum Assen informatie en lessen over zwerfafval. Ze leren waarom het belangrijk is om zwerfafval te voorkomen en hoe je je afval goed scheidt.
Om gelijk aan de slag te gaan, staan er bij de balie afvalgrijpers en afvalzakringen. Leen deze tijdens je bezoek aan het Duurzaamheidscentrum Assen of het Asserbos en maak gelijk verschil!
Onderwijs en informatie in het Duurzaamheidscentrum Assen
Via het Duurzaamheidscentrum Assen geeft de gemeente Assen onderwijs en informatie over groen en afval voor bewoners. Bijvoorbeeld door middel van onderwijs aan basisscholen en voorgezet onderwijs. Ook geven we informatie over groen, water en zwerfafval en hoe je zelf kan helpen. In ons gebouw en onze tuin vind je folders en activiteiten. Ook geven we voorbeelden van wat je in je straat of wijk kan doen.
Duurzaamheidscentrum Assen in de wijken

Het Duurzaamheidscentrum Assen komt steeds vaker naar de wijken toe. Zo staat in elk wijkcentrum een informatiebord met folders en duurzame tips voor het seizoen. Ook sluiten wij steeds vaker aan bij wijkfeesten met onze marktkraam. Bijvoorbeeld om een duurzaam product of plant uit te delen. Daarbij willen het gesprek aan te gaan over groen en duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan een kruidenplant, om het gesprek aan te gaan over eetbaar groen in eigen tuin. Of informatie over het lenen van afvalgrijpers om zwerfafval op te ruimen.
Dit kan je zelf doen

Een groene en schone buurt
Lees hier onze tips voor wat je zelf kan doen in jouw buurt om je straat of wijk groener en schoner te maken.