Eén van de vijf thema’s van het Duurzaamheidscentrum Assen is Groene leefbaarheid en natuur. Dieren en planten zijn belangrijk voor ons dagelijks leven. Zo zorgen insecten als bijen en vlinders voor de bestuiving van meer dan driekwart van onze voedselgewassen. Algen en bomen zorgen voor een groot gedeelte van onze zuurstof in de lucht. De verschillende soorten dieren en planten op aarde houden de natuur in balans. Een ander woord voor de verscheidenheid aan soorten planten en dieren is biodiversiteit. Hoe groter de biodiversiteit, hoe beter. Een grote variatie aan planten en dieren zorgt namelijk voor een schone lucht en water, voedselzekerheid en het is goed voor de gezondheid en welzijn van mensen. De voordelen zijn ontelbaar.
Iedereen doet wat, zo doe jij ook mee!
Wat kan je zelf doen?
Wil jij meer weten over hoe je als inwoner van Assen zelf een bijdrage kunt leveren op het gebied van Groene leefbaarheid en natuur? Gemakkelijke en direct toepasbare tips voor in je eigen huis en omgeving vind je hieronder. Of kom voor meer inspiratie langs in het Duurzaamheidscentrum Assen.
Kijk hier voor MEER ZELF-DOE-TIPS
Wat doet het Duurzaamheidscentrum Assen?
Het thema Groene leefbaarheid en natuur behandelen wij samen met Stichting Het Drentse Landschap in onze educatie, activiteiten, communicatie, evenementen en informatie. Ook ondersteunt het Duurzaamheidscentrum Assen samen met Landschapsbeheer Drenthe bewonersgroepen die aan de slag zijn in het openbaar groen. Hieronder worden een aantal projecten van het Duurzaamheidscentrum Assen uitgelicht waarin wij het thema onder de aandacht brengen:
Enkeerdveld: van speelveld naar veld vol leven Dankzij de inzet van bewoners is het Enkeerdveld in Assen tegenwoordig geen speelveld meer, maar een veld waar inheemse kruiden en verschillende bijen, vlinders, insecten, kikkers en andere dieren de ruimte krijgen.Huisingehof nog groener Al een aantal jaar zijn bewoners aan de Huisingehof (Marsdijk) bezig om het openbaar groen biodiverser in te richten. Zo hebben ze zich ingezet voor een graslandmengsel, een bossingeltje en een insectenhotel. Bovendien zijn bloembollen gepoot om meer vlinders en bijen aan te trekken.Tuintoer ‘Ga voor groen’ Ga mee op ontdekking door de tuin van het Duurzaamheidscentrum Assen. Na deze toer kun je direct aan de slag met de praktische doe-het-zelf tips om je eigen tuin klimaatbestendig te maken!Expositie ‘Ga voor groen’ In de expositie 'Ga voor groen' op het Duurzaamheidscentrum Assen worden tips gegeven over wat je als inwoner van Assen kan doen om bij te dragen aan een groene stad.100 groenere huizen, tuinen en balkons in de Lariks Op zaterdag 15 juli waren wij aanwezig bij het zomerfeest in de Lariks. Hier deelden wij 100 wintervaste kruidenplanten uit met de bedoeling om Assen nog groener te maken.
Wat doet de gemeente Assen?
Ook binnen de gemeente Assen is Groene leefbaarheid en natuur een belangrijk onderwerp. De gemeente is zelf bezig in de openbare ruime om de stad groener te maken, maar stimuleert ook de bewoners om zelf initiatief te nemen om hun straat of buurt te vergroenen. Ook is de gemeente Assen aangesloten bij Operatie Steenbreek. Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving vergroenen. Hieronder een aantal voorbeelden van wat de gemeente Assen doet op het gebied van Groene leefbaarheid en natuur:
- Ecologisch beheer van bermen en oevers. Door slechts 1 of 2 keer per jaar te maaien , profiteren planten, insecten, zoogdieren, amfibieën, vogels en reptielen meer van bermen en oevers voor voedsel en schuilplekjes. Na het maaien van bermen en oevers blijft het maaisel meestal een aantal dagen liggen zodat insecten een veilig heenkomen kunnen zoeken en bloemzaden uit het maaisel vallen. Maaisel wordt daarna afgevoerd, zodat de voedselrijkdom van de berm vermindert en de berm meer soorten bloemen krijgt en bijzondere soorten de kans krijgen om zich te vestigen. Soms worden ook schapen ingezet als ‘natuurlijke grasmaaiers’.
- Vergroenen van straten. Het toevoegen van groen, bijvoorbeeld bomen en struiken, is goed de biodiversiteit en voor onze gezondheid en humeur. Bij een groene stad horen ook groene schoolpleinen en ontmoetingsplekken.
- Natuurlijk beheer. De gemeentelijke parken en bossen zijn belangrijke leefgebieden voor onder andere vogels en egels. Ze vinden er schuilgelegenheid, voedsel en kunnen er hun nesten bouwen. In bossen en parken, maar ook soms in grotere plantsoenen, laat de gemeente snoeihout, dode bomen en stronken liggen of wordt het snoeihout in een takkenril verwerkt. Een takkenril is een schuilplaats voor allerlei dieren. Dood hout betekent leven voor veel insecten, holen broedende- en insectenetende vogels (zoals de specht) en paddenstoelen. En dieren, zoals egels en salamanders, kunnen erin schuilen. Hout dat verteerd is, wordt voedsel voor de bomen en planten op die plek.
- Ondersteunen van groene initiatieven van bewoners. Denk aan het aanleggen van een bloemrijke berm, geveltuinen, of buurtgroen. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de gemeente Assen.
Wat gebeurt er wereldwijd?
Acties op het thema Groene leefbaarheid en natuur dragen bij aan de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dit zijn zeventien doelen opgesteld door de Verenigde Naties (VN) om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Belangrijke doelen op het gebied van Groene leefbaarheid en natuur zijn bijvoorbeeld doel 13: klimaatactie en doel 15: leven op het land.
Meer weten?
Wil jij meer weten over het thema Groene leefbaarheid en natuur? Haal de folders voor een natuurvriendelijke tuin in het Duurzaamheidscentrum Assen of bekijk ze hier. Of neem een kijkje bij: