Eén van de vijf thema’s van het Duurzaamheidscentrum Assen is Energie. Energie is nodig om je huis op te warmen, om elektriciteit in je woning te gebruiken en je auto te laten rijden. We kunnen op een zo duurzaam mogelijke manier energie gebruiken door gebruik te maken van hernieuwbare vormen van energie te gebruiken, zoals windenergie en zonne-energie. Deze vormen van energie raken nooit op, omdat er altijd zon en wind te vinden blijft op de aarde. Met je eigen zonnepanelen kan je je eigen duurzame stroom opwekken.
Wil je weten hoe je energie kan besparen in huis? In het Duurzaamheidscentrum Assen geven we je praktische tips, van simpel en een klein budget tot tips voor een groter budget.
Asser Energieloket
Iedere vrijdag is in het Duurzaamheidscentrum Assen het “Asser Energieloket” open, waar je terechtkunt voor persoonlijk advies voor het energiezuinig maken van je eigen woning. Zo kun jij stap voor stap en in je eigen tempo met energie aan de slag in je huis! Het Asser Energieloket in het Duurzaamheidscentrum Assen is iedere vrijdag open van 09.00 uur tot 13.00 uur (vrije inloop) en van 13.00 uur tot 17.00 uur (op afspraak). Wilt u een afspraak maken met onze medewerker? Stuur dan een mail naar energieloket@assen.nl.
Iedereen doet wat, zo doe jij ook mee!
Wat kan je zelf doen?
Energie besparen in je eigen huis is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Het leuke is dat je door energie te besparen ook geld bespaart, want je energierekening gaat omlaag. Bovendien draag je je steentje bij aan duurzaamheid. Gemakkelijke en direct toepasbare tips voor in je eigen huis en omgeving vind je hieronder. Of kom voor meer inspiratie langs bij een Asser Energieloket.
Kijk hier voor MEER ZELF-DOE-TIPS
Wat doet de gemeente Assen?
Ook binnen de gemeente Assen is Energie een belangrijk onderwerp. De gemeente investeert de komende jaren op het gebied van duurzaamheid en stimuleert de Asser bevolking om zelf initiatief te nemen. Het doel is om in 2050 CO₂-neutraal te zijn. CO₂-neutraal betekent dat de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) in balans is met de opname van CO2 in bijvoorbeeld bomen. Hierdoor is geen negatief effect op het klimaat. Dit kan bijvoorbeeld door duurzame energie op te wekken of door het teveel aan CO₂ te compenseren door het planten van bomen.
In Assen wordt gestart met het verduurzamen in de wijken De Lariks en in Kloosterveen. Er zijn energiecoaches die gratis bij je thuis langskomen om bespaarkansen in de woning in kaart te brengen. Ook zijn er op verschillende plekken in Assen Energieloketten, waar je als bewoner langs kan komen over advies om je woning te verduurzamen.
Wil jij weten wat er in Assen speelt op het gebied van Energie? Neem dan een kijkje op de website van de gemeente Assen. Hier vind je onder andere duurzame projecten van de gemeente, lokale initiatieven en meer informatie over wat je zelf kunt doen.
Wat gebeurt er wereldwijd?
Acties op het thema Energie dragen bij aan de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dit zijn zeventien doelen opgesteld door de Verenigde Naties (VN) om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Een belangrijk doel op het gebied van Energie is bijvoorbeeld doel 7: betaalbare en duurzame energie.
Meer weten?
Wil jij meer weten over het thema Energie? Haal de folders over energie in het Duurzaamheidscentrum Assen. Of neem een kijkje bij: