Het klimaat in Nederland verandert. Steeds vaker hebben we last van hevige regenbuien en lange warme, droge periodes. Dit kan wateroverlast, watertekort, droogte en hittestress veroorzaken. Om dit te voorkomen moeten we onze leefomgeving anders inrichten. Dit proces heet klimaatadaptatie. Om deze redenen willen we de waterberging verbeteren, water besparen en Assen hittebestendig maken.
Afvalwater met bijvoorbeeld microplastics, medicijnen of andere schadelijke stoffen is moeilijk te zuiveren. Dit kan zorgen voor vervuild drinkwater dat negatieve effecten heeft op de gezondheid. Vervuild natuurwater, door bijvoorbeeld chemische bestrijdingsmiddelen, is schadelijk voor dieren. Eén van de vijf thema’s van het Duurzaamheidscentrum Assen is daarom Water en klimaat. Dit thema behandelen wij in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap in onze educatie, activiteiten, communicatie, evenementen en informatie.
Global Goals
Acties op het thema Water en klimaat dragen bij aan een aantal Global Goals. Dit zijn zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen opgesteld door de Verenigde Naties (VN) om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Belangrijke doelen op het gebied van Water en klimaat zijn bijvoorbeeld doel 6: schoon water en sanitair en doel 13: klimaatactie.
Wat doet de gemeente Assen
Doelen van de gemeente zijn om waterveiligheid te bieden, vervuiling van bodem- en oppervlaktewater te voorkomen en de dier- en volksgezondheid te beschermen. Om deze doelen te bereiken is de gemeente Assen aangesloten bij Operatie Steenbreek. Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving vergroenen. De gemeente Assen is zelf aan de slag door bijvoorbeeld diervriendelijke beplanting te plaatsen of zonder chemische middelen te werken. Bij aanpassingen aan straten wordt rekening gehouden met wateroverlast door middel van verkeersdrempels, opslag van regenwater of stroombanen naar de dichtstbijzijnde vijver of sloot.
Iedereen doet wat, zo help jij ook mee!










Meer weten?
Wil jij meer weten over hoe je als inwoner van Assen zelf een bijdrage kunt leveren op het gebied van Water en klimaat? Neem een kijkje bij Milieu Centraal, haal de folders voor een watervriendelijke tuin in het Duurzaamheidscentrum Assen of bekijk ze hier.