Eén van de vijf thema’s van het Duurzaamheidscentrum Assen is “Water en klimaat”. Het klimaat in Nederland verandert. We houden graag droge voeten in periodes met veel regenbuien. Daarnaast houden we het in de zomer graag koel. Om dat voor elkaar te krijgen kunnen we onze leefomgeving beter inrichten, bijvoorbeeld met meer bomen en planten voor schaduw en waterberging. Bovendien is het belangrijk om schoon drinkwater en natuurwater te houden, om de gezondheid van mens en dier te schermen. Wil je meer weten over wat er in de gemeente Assen speelt op het gebied van Water en klimaat en Operatie Steenbreek? Lees dan hieronder verder!
Iedereen doet wat, zo doe jij ook mee!
Wat kan je zelf doen?
Wil jij meer weten over hoe je als inwoner van Assen zelf een bijdrage kunt leveren op het gebied van Water en klimaat? Gemakkelijke en direct toepasbare tips voor in je eigen huis en omgeving vind je hieronder. Of kom voor meer inspiratie langs in het Duurzaamheidscentrum Assen.
Kijk hier voor MEER ZELF-DOE-TIPS
Wat doet het Duurzaamheidscentrum Assen?
Het thema Water en klimaat behandelen wij samen met Stichting Het Drentse Landschap in onze educatie, activiteiten, communicatie, evenementen en informatie. Ook ondersteunt het Duurzaamheidscentrum Assen samen met Landschapsbeheer Drenthe bewonersgroepen die aan de slag zijn in het openbaar groen. Hieronder worden een aantal projecten van het Duurzaamheidscentrum Assen uitgelicht waarin wij het thema onder de aandacht brengen:
Eendenkroostuintje bij de Kop van de Vaart Op maandag 21 oktober zijn bij de Kop van de Vaart in Assen stenen vervangen door groen. Dit is gedaan met behulp van ‘eendenkroostegels’. Hierbij is eendenkroos gebruikt als voeding voor insectvriendelijke bloemzaden.Enkeerdveld: van speelveld naar veld vol leven Dankzij de inzet van bewoners is het Enkeerdveld in Assen tegenwoordig geen speelveld meer, maar een veld waar inheemse kruiden en verschillende bijen, vlinders, insecten, kikkers en andere dieren de ruimte krijgen.Huisingehof nog groener Al een aantal jaar zijn bewoners aan de Huisingehof (Marsdijk) bezig om het openbaar groen biodiverser in te richten. Zo hebben ze zich ingezet voor een graslandmengsel, een bossingeltje en een insectenhotel. Bovendien zijn bloembollen gepoot om meer vlinders en bijen aan te trekken.Tuintoer ‘Ga voor groen’ Ga mee op ontdekking door de tuin van het Duurzaamheidscentrum Assen. Na deze toer kun je direct aan de slag met de praktische doe-het-zelf tips om je eigen tuin klimaatbestendig te maken!Expositie ‘Ga voor groen’ In de expositie 'Ga voor groen' op het Duurzaamheidscentrum Assen worden tips gegeven over wat je als inwoner van Assen kan doen om bij te dragen aan een groene stad.
Wat doet de gemeente Assen?
De gemeente Assen is in de openbare ruimte aan de slag. Ook is de gemeente Assen aangesloten bij Operatie Steenbreek. Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving vergroenen. Hieronder een aantal voorbeelden van wat de gemeente Assen doet op het gebied van Water en klimaat:
- Regenwater opvangen in de natuur, bijvoorbeeld met wadi’s. Dit is een verlaging in het gras waar regenwater van straten en daken in de grond kan zakken.
- Bouwen met oog voor de natuur. Bijvoorbeeld het nieuwe NS station dat in 2020 is geopend, waarop een groen dak is aangelegd. Op het groene dak groeien sebumplantjes, die zorgen voor verkoeling van het station en geleidelijke afvoer van regenwater.
- Regenwater in goede banen leiden. In de buurt van vijvers en sloten worden stoep(randen) verlaagd, zodat het water makkelijker naar de vijver of sloot kan stromen. Op andere plekken worden juist drempels aangelegd om te voorkomen dat water naar een lager gelegen straat of gebied stroomt.
- Vergroenen van straten. Het toevoegen van groen, bijvoorbeeld bomen en struiken, geeft verkoeling bij warm weer en draagt bij aan de opvang van water bij regenbuien. Ook worden bewoners die hun straat willen vergroenen ondersteund. Bij een groene stad horen ook groene schoolpleinen en ontmoetingsplekken.
- Bij nieuwe woonwijken wordt een gescheiden riool aangelegd. Regenpijpen worden afzonderlijk aangesloten op het regenwaterriool, zodat het water door kan stromen naar een vijver of sloot.
- Subsidies verstrekken aan bewoners voor verschillende maatregelen op het gebied van Water en klimaat. Kijk voor meer info hierover op https://www.assen.nl/klimaatbestendig-subsidies.
Wat gebeurt er wereldwijd?
Acties op het thema Water en klimaat dragen bij aan de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dit zijn zeventien doelen opgesteld door de Verenigde Naties (VN) om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Belangrijk doelen op het gebied van Water en klimaat zijn bijvoorbeeld doel 6: schoon water en sanitair en doel 13: klimaatactie.
De Europese Unie zet zich in voor klimaatadaptatie door financiële ondersteuning voor groene projecten. Ook werken verschillende overheden, bedrijven en stichtingen zoals het WWF internationaal samen om de natuur te gebruiken als oplossing tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Meer weten?
Wil jij meer weten over het thema Water en klimaat? Haal de folders voor een natuurvriendelijke tuin in het Duurzaamheidscentrum Assen of bekijk ze hier. Of neem een kijkje bij: