Kies geschikte planten voor je tuin of balkon
Iedereen heeft andere wensen en elke tuin of balkon is anders. Door te kiezen voor geschikte planten voor de plek maak je een mooie groene tuin of balkon. Ook trek je met de juiste planten egels, vogels, vlinders en bijen aan. Lees hieronder hoe je geschikte planten uitkiest.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:




Welke soorten beplanting zijn er?
Er zijn heel veel soorten beplanting voor je tuin. Denk aan vaste en inheemse planten. Dit betekent dat ze van nature voorkomen in Nederland en meerjarig zijn. Hierdoor groeien de planten elk jaar opnieuw. Daarnaast zijn deze planten ook belangrijk voor verschillende dieren.
Of denk aan wat hogere beplanting zoals heesters en struiken. Hier kan je kiezen tussen struiken die het blad verliezen (zoals de vlinderstruik) of die het hele jaar door groen blijven (zoals de struikklimop).
Je kan ook bodembedekkers plaatsen. Dit zijn planten die zich verspreiden op de grond en zo een dichte laag vormen. Op deze manier ga je onkruid tegen. Ook stinzenplanten of verwilderingsbollen zijn geschikt voor in de tuin. Dit zijn bollen die tegen kou kunnen en zichzelf vermeerderen. Dit is goed voor de insecten. Dit kan ook goed samen met een zadenmengsel.
Kijk op de website van Stichting Steenbreek voor geschikte planten en bomen voor verschillende situaties. Of bezoek ons voor gratis folders met voorbeelden van geschikte planten voor jouw tuin of balkon. Het voorjaar en najaar zijn perfecte seizoenen om aan de slag te gaan met planten en zaaien.
Insecten en andere dieren aantrekken met planten
Kies het liefst voor inheemse planten, dit betekent dat ze van nature in Nederland voorkomen. En houdt rekening met de bloeiperiode van de planten. Kies voor planten die op verschillende momenten van het jaar bloeien. Zo is je tuin het hele jaar door interessant is voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren. Kies verder altijd voor gifvrije planten. Planten met gif doen namelijk meer kwaad dan goed voor insecten.

Ga met een goede voorbereiding naar het tuincentrum
In het tuincentrum zijn heel veel soorten planten te vinden. Ga daarom met een goede voorbereiding richting het tuincentrum en vraag om hulp. Zoek bijvoorbeeld het volgende uit of stel jezelf de volgende vragen:
- Welke bodemsoort heb ik in mijn tuin?;
- Hoeveel zonlicht komt er op welke plek in mijn tuin?;
- Hoeveel tijd heb ik om water te geven, te bemesten en snoeien?;
- Hoe wil ik dat mijn tuin eruit ziet? Sierlijk, natuurlijk, netjes?
- Welke kleuren wil ik graag?
Planten op het balkon

Ook op balkons is het vaak mogelijk om planten te plaatsen. Hang bijvoorbeeld potten aan de reling van je balkon en doe hier planten in. Veel kruiden, zoals tijm en rozemarijn, doen het goed op plekken waar veel zon staan. Ook aardbeien groeien goed in potten. Of denk aan klimplanten langs de reling, die zorgen voor een groene omgeving én meer privacy.
Heb je echt weinig ruimte, denk dan aan verticaal tuinieren. Dit betekent dat je potten aan de muur hangt en hier planten in doet. Zorg ervoor dat elke pot een gat aan de onderkant heeft. Als het dan hard regent kan het water ook uit de pot en ‘overstroomt’ de pot niet. Meer tips? Bezoek ons voor een folder met tips om je balkon groener in te maken.
Plant het liefst in het najaar
Wist je dat het najaar het perfecte plantseizoen is? Er zijn veel voordelen aan planten in het najaar. Zo is de bodem vaak nog warm van de zomer. Dit helpt planten om sterke wortels te maken. Ook regent het in het voorjaar vaker. Dit betekent dat de nieuwe planten op een natuurlijke manier water krijgen. Dit scheelt in onderhoud en waterkosten. Doordat de wortels goed zijn gegroeid in het najaar, hebben de planten in het voorjaar een voorsprong. Zo kunnen ze eerder en beter groeien en bloeien.
Heb je nieuwe tegels nodig? Kijk dan eens of je tweedehands iets kan kopen of ophalen. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar dit is ook nog eens duurzamer. Vaak zijn er gratis (tuin)tegels te vinden op websites zoals Marktplaats.
Ga voor groen

Samen maken we Assen nog groener. Draag ook zelf bij in je eigen tuin, op je balkon of in je buurt. Zo zorgen we voor een mooie en gezonde stad voor mens en dier. Lees hieronder onze tips.