Je tuin
Ga voor groen! Met een groene tuin (of balkon) draag je bij aan een fijne, natuurlijke omgeving voor mens en dier. Kies goede planten en vang regenwater slim op. Zo zorgen we samen voor meer natuur in de stad. Hiermee voorkomen we wateroverlast, hitte en droogte.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:







Veelgestelde vragen
Welke subsidies zijn er voor in mijn tuin?
Subsidies voor je tuin
In gemeente Assen zijn er drie verschillende groene subsidies. Hiermee maak je je tuin en omgeving groener en ga je beter om met regenwater. De subsidies zijn voor:
- het kopen van een regenton of regenwaterschutting
- aanleggen van een groen dak
- het afkoppelen van regenwater
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Assen.

Hoe kies ik geschikte planten voor mijn tuin of balkon?
Planten voor in je tuin of balkon
Kies het liefst voor gifvrije planten die van nature in Nederland voorkomen. Deze zijn het beste voor insecten zoals bijen en vlinders. Kies planten die bij de plek in je tuin of op je balkon passen. Sommige planten zijn beter voor een zonnige plek, andere planten meer voor een schaduwrijke plek. Houd ook rekening met of de plant van een droge of natte plek houdt. Kijk daarom bij het kopen van een plant waar deze het liefste staat.

Kijk op de website van Stichting Steenbreek voor geschikte planten en bomen voor verschillende situaties. Of bezoek ons voor gratis folders met voorbeelden van geschikte planten voor jouw tuin of balkon. Het voorjaar en najaar zijn perfecte seizoenen om aan de slag te gaan met planten en zaaien.
Hoe maak ik een vogel- en insectvriendelijke tuin?
Vervang tegels door groen

Je krijgt een diervriendelijke tuin door genoeg voedsel, schuil- en nestelplekken voor dieren te maken. Dieren hebben het liefst een groene tuin met veel verschillende planten. Vervang daarom tegels door groen. Kies voor voedselplanten. Dit zijn planten met nectar, stuifmeel, bessen, zaden en/of noten. Het is belangrijk dat de bomen, planten of kruiden in de tuin gifvrij zijn. En dat ze zoveel mogelijk van nature voorkomen in Nederland. Deze planten zijn het beste voor de dieren.
Maak schuilplekken voor dieren
Maak naast voedselplekken ook nestel- en schuilplekken voor de dieren. Hang bijvoorbeeld een nestkast of insectenhotel op. Maak een stapelmuurtje met openingen voor insecten en zorg voor een egelsnelweg zodat egels in je tuin komen. Gebruik gevallen bladeren van bomen door ze tussen struiken en planten neer te leggen. Of leg ze op een bladerhoop in een hoekje van je tuin. Hiermee maak je schuilplekken en nestmateriaal voor dieren, zoals egels, vogels, kikkers en vlinders.

Tip: Je kan dieren zoals vogels en egels ook het hele jaar door bijvoeren.
Hoe voorkom ik wateroverlast en droogte in mijn tuin?
Laat het regenwater wegzakken in de bodem
Voorkom wateroverlast bij regenbuien of droogte in periodes met weinig regen. Dit doe je door regenwater op een slimme manier op te vangen. Vervang verharding door groen, zodat het regenwater beter wegzakt in de bodem. Op sommige plekken is waterdoorlatende verharding de oplossing, bijvoorbeeld bij een tuinpad, oprit of terras.

Voorbeelden van waterdoorlatende verharding zijn open bestrating, schelpen, houtsnippers, grasbetonstenen en nog veel meer. Waterdoorlatende verharding zorgt ervoor dat water makkelijker in de bodem zakt. Ook wordt hiermee het grondwater aangevuld en blijft je tuin koeler.
Vang regenwater op in een regenton

Koppel je regenpijp af. Hierdoor voorkom je dat het riool overbelast raakt. Vang het regenwater van de afgekoppelde regenpijp bijvoorbeeld op in een regenton. Hiervoor kan je subsidie van de gemeente Assen krijgen. Er zijn veel verschillende regentonnen te koop, van verschillende materialen en van goedkoop tot duurder. Ook kan je hierdoor het regenwater nuttig gebruiken in je tuin, bijvoorbeeld om je planten water te geven.
Vang regenwater op in een regenwatervijver of op een groen dak

Of leidt het regenwater via een goot naar een lagergelegen deel van je tuin. Bijvoorbeeld naar een regenwatervijver. Hiermee vang je regenwater tijdelijk op in je tuin. Hiermee zorg je ervoor dat de plekken rond je woning droger blijven na buien. Een groen dak vangt ook regenwater op. Hier kan je in de gemeente Assen subsidie voor krijgen.
Hoe maak ik een water- en diervriendelijk balkon?
Groene omgeving op je balkon

Ook op je balkon kan je werken aan een fijne groene omgeving met plekken voor dieren. Plant bijvoorbeeld kleine (klim)planten, een bloemenmengsel of kruidenplanten in een pot. Dit ziet er leuk uit en trekt belangrijke dieren zoals bijen, vlinders en vogels aan. Of teel fruit en groente, zoals aardbeien en tomaten. Hang een nestkast voor vogels of een vlinderkast op om schuil- en nestelplekken voor dieren te maken.
Ook op een balkon kan je vaak regenwater opvangen in een regenton. Dit regenwater kan je gebruiken om je planten water te geven of je ramen te lappen!
Wat doen de gemeente Assen en het Duurzaamheidscentrum Assen?
Meer groen in de stad

De gemeente Assen is aangesloten bij het landelijke netwerk Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners werken aan een groene stad. Dat doen we door tegels te vervangen door groen. En door regenwater op een goede manier op te vangen. Gemeente Assen wil het groen in de stad zo veel mogelijk natuurvriendelijk maaien en beheren. Ook ondersteunt gemeente Assen groene bewonersideeën.

Wil je meer weten over de doelen van gemeente Assen? Bekijk dan de Groenvisie Assen: de groene stad van het noorden.
Subsidies voor inwoners
Gemeente Assen wil samen met inwoners blijven werken aan een fijne groene stad. Bijvoorbeeld door inwoners te helpen met het vergroenen van hun tuin door het geven van subsidies. Denk aan de subsidie voor een groen dak, een regenton of regenwaterschutting en het afkoppelen van je regenpijp.
Onderwijs en informatie van het Duurzaamheidscentrum Assen

Wij geven onderwijs aan basisscholen en voorgezet onderwijs over groen en klimaat. Ook geven we informatie over groen, natuur en water en wat je daar zelf voor kan doen. Dit doen we met de slogan Ga voor Groen! Dit kun jij doen. In ons gebouw en onze tuin vind je folders, activiteiten en groene voorbeelden. We komen ook naar de wijken met groene uitdeelacties, onze informatiekraam en informatieborden.
Dit kan je zelf doen

Meer groen in je tuin
Lees hiernaast onze tips om zelf aan de slag te gaan in je tuin.