Duurzamer barbecueën
Het zomerse weer nodigt uit om de barbecue weer te gebruiken. Lekker buiten in de tuin of op het balkon genieten van een hapje en een drankje. Wanneer je je barbecue slim gebruikt, dan komen er geen of minder schadelijke stoffen in de lucht. Beter voor jouw gezondheid én die van de buren. Ook draag je bij aan het schoner houden van de lucht om ons heen.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Tips om duurzamer te barbecueën
Bij het aansteken van de barbecue ontstaat rook. Met de volgende tips komen er minder schadelijke stoffen in de lucht:
- Gebruik een barbecue op gas of elektriciteit. Bij deze barbecues komt minder rook vrij, waardoor er minder schadelijke stoffen in de lucht komen. Dit is gezonder en zorgt ervoor dat je buren minder last hebben van rook.
- Als je een barbecue gaat kopen, koop dan één die past bij jouw gebruik. Een grote barbecue gebruikt meer brandstof, terwijl je misschien ook wel voldoende hebt aan een kleine barbecue. Je kan ook een barbecue huren of lenen van iemand die je kent. Dit is handig als je niet heel vaak barbecuet of als je samen met anderen gaat barbecueën.
- Gebruik een barbecue met een vetopvangplaatje. Bij het barbecueën komen er vaak vet- en vleessappen op de hete delen. Hierdoor ontstaat er ongezonde rook. Met een vetopvangplaatje kan je deze ongezonde rook voorkomen.
- Kijk voor je begint op de Stookwijzer. Zo weet je precies of het verstandig is om te barbecueën en waar de wind vandaan komt. Op die manier plaats je de barbecue zo dat jij én je buren geen of minder last van de rook hebben.
Tips voor wat je op de barbecue kan leggen
Het eten van vlees heeft veel invloed op het klimaat en de natuur. Gelukkig zijn er ook veel andere opties om op de barbecue te leggen. Vleesvervangers, groentespiesen, geroosterde groente, gepofte aardappels en maïskolven zijn ook heerlijk om te barbecueën. Wil je meer tips over wat je kan eten tijdens het barbecueën? Kijk eens op de site van Milieu Centraal.