Stadsboerderij Asserbos
De Stadsboerderij Asserbos hoort bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Met een bezoek aan de Stadsboerderij leren kinderen over dieren, voedsel, landbouw en de natuur. Je kunt hier wandelen, spelen, dieren bekijken en aaien in een natuurrijke omgeving. Tussendoor vind je verschillende leerzame onderdelen. Zo is de Stadsboerderij Asserbos een leuke plek voor een uitje met het gezin.

Wat is er allemaal te doen bij de Stadsboerderij?

In het hoofdgebouw vind je de geiten, konijnen en cavia’s. Ook kunnen de konijnen ervoor kiezen naar buiten te gaan. In de knuffelweide lopen geiten, varkens en schapen los rond. De dieren kunnen zelf kiezen of ze geaaid willen worden. Als ze er geen zin in hebben, dan zoeken ze een rustige plek. De pony’s in de weide komen graag naar het hek toe voor een aai over hun bol. Op het vogeleiland zijn verschillende soorten kippen en andere vogels te zien. Soms is het vogeleiland dicht om te zorgen dat de dieren geen vogelgriep krijgen.
De geschiedenis van de Stadsboerderij Asserbos
In 1982 opende Kinderboerderij de Hofstede, op de plek waar nu de Stadsboerderij Asserbos is. In 2020 verbouwden we de bestaande kinderboerderij. De nieuwe naam werd Stadsboerderij Asserbos. Er kwam een nieuwe schuur, de hokken werden groter en de dieren kregen nieuwe waterbakken. Naast een goed verblijf voor onze dieren hebben we ook aan duurzaamheid gedacht. Er liggen zonnepanelen op het dak en we vangen regenwater op. Ook is er meer informatie over wat je zelf kunt doen voor een duurzamer leven.
Het Hertenkamp

Het Hertenkamp (aan het westen van het Asserbos, aan de Nassaulaan) hoort ook bij de Stadsboerderij Asserbos. Dit Hertenkamp werd aangelegd in 1841. De stal werd later in 1875 geplaatst. In het Hertenkamp lopen damherten. De roedel bestaat meestal uit één bok en veertien hinden.
Veelgestelde vragen
Kan ik een (maatschappelijke) stage lopen op de Stadsboerderij Asserbos?
De Stadsboerderij Asserbos is een officieel leerbedrijf. Mbo-studenten met een geschikte studierichting kunnen stagelopen. Als er ruimte is voor stages voor langere tijd, dan vind je dat op stagemarkt.nl. In mei stellen we de stages open voor het schooljaar daarna. Middelbare scholieren kunnen hun maatschappelijke stage lopen. Let er wel op dat er een klein aantal stages beschikbaar is. Neem dus op tijd contact op. Dit kan door een email te sturen aan duurzaamheidscentrum@assen.nl. Zet in de e-mail je naam, opleiding en wanneer je stage wil lopen.
Mag ik de dieren voeren?
De dieren krijgen precies genoeg te eten. Hierbij houden we rekening met hun behoeften. Daarom mag je de dieren niet zelf voeren.
Ik heb een dier gevonden of ik wil mijn huisdier weggeven. Vangen jullie die op?
Helaas kunnen wij geen dieren opvangen. Hiervoor zijn speciaal ingerichte dierenopvangcentra. Neem bij een gevonden dier contact op met Dierenambulance Noord en Midden Drenthe. Voor het opvangen van dieren kun je contact opnemen met:
- Stichting Flappus in Zwolle (voor alle dieren)
- Konijnenopvang Joy in Kolham (alleen voor konijnen)
- Opvang Konijnenparadijs in Blesse (alleen voor konijnen)
- Stichting Cavia in Bakkeveen (alleen voor cavia’s)
- Provinciaal Drents Dierentehuis in Beilen (alleen honden en katten)
