De exoten- en fruitbomenbrigade
De exoten- en fruitbomenbrigade zijn groepen vrijwilligers. De exotenbrigade zet zich in voor het bestrijden van de reuzenberenklauw. De fruitbomenbrigade zorgt ervoor dat verschillende fruit- en notenbomen in de openbare ruimte elk jaar gesnoeid worden.
Hiermee leer je over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:


Gerrit Jan Kamphuis vertelt over de exotenbrigade
Het is zeven jaar geleden dat Gerrit Jan steeds meer exoten, met name reuzenberenklauw in Assen zag groeien (exoten zijn planten die van oorsprong niet in Nederland horen). Gerrit Jan: ‘Bij de Baggelhuizerplas kwam de reuzenberenklauw in het voorjaar van 2023 massaal op. Dit gaat uit de hand lopen, dacht ik. Met de schoffel ben ik toen aan de slag gegaan om ze te verwijderen. Dat lukte maar het was veel te veel om alleen te blijven doen. Ik ben 73 jaar. Zo ging ik op zoek naar vrijwilligers, die mij konden helpen. Want alleen samen kunnen we de berenklauw een kopje kleiner maken. Samen met het Duurzaamheidscentrum Assen en Landschapsbeheer Drenthe is de exotenbrigade opgericht.
Informatieavond bij het Duurzaamheidscentrum
Rond hetzelfde moment dat Gerrit Jan opzoek was naar vrijwilligers om exoten te bestrijden werd een zelfde soort vraag gesteld over het snoeien van fruitbomen. Daarom is algemene oproep voor vrijwilligers gedaan via sociale media en de berichten van de brink. Gerrit Jan: ‘Het balletje om vrijwilligers te vinden, ging pas echt rollen toen ik contact kreeg met Lisa Klijnstra van het Duurzaamheidscentrum Assen. In november 2023 organiseerde zij samen met Landschapsbeheer Drenthe een informatieavond over een fruitboom- en exotenbrigade. Ik wist niet wat ik zag, er waren wel 25 mensen op deze avond afgekomen. Ik had op hooguit tien bezoekers gerekend.’
Een plant die verspreidt en andere planten laat verdwijnen
De reuzenberenklauw heeft grote witte bloemen en kan wel vier meter hoog worden. De plant is erg sterk hierdoor groeien er bijna geen andere planten deze plekken. De reuzenberenklauw kan ook brandwonden veroorzaken bij mensen. De plant is hierom een bedreiging voor mens en dier. Gerrit Jan: ‘Doe je er niets aan dan zal in de komende jaren de reuzenberenklauw op nog veel meer plekken in Drenthe gaan woekeren. In de winter tref je de reuzenberenklauw niet aan, maar vanaf juni staan er dan zo tien, twintig en soms honderden op een plek te bloeien.‘
Fruit- en notenbomen snoeien met de fruitbomenbrigade
De fruitbomenbrigade gaat aan de slag met het snoeien van fruit- en notenbomen. Vanuit de gemeente worden deze bomen slechts één keer in de drie jaar gesnoeid. Deze bomen doen het beter als ze jaarlijks gesnoeid worden. De vrijwilligers van deze groep hebben een fruitbomen snoeicursus gehad van Landschapsbeheer Drenthe.
Ga ook aan de slag bij één van de brigades
Inmiddels zijn er meerdere vrijwilligers die met elkaar een exotenbrigade vormen. Zij bestrijden in Assen de reuzenberenklauw, maar ook de Aziatische duizendknoop. Er wordt twee keer per maand in een groep gewerkt. Ook de fruitbomenbrigade is begonnen met snoeien. Op bepaalde plekken in Assen gaan zij in de zomer snoeien. Vanuit gemeente Assen en Landschapsbeheer Drenthe worden geschikte gereedschappen, werkhandschoenen en wanneer dit nodig is een veiligheidsbril geregeld. De gereedschappen zijn op te halen bij het Duurzaamheidscentrum Assen.
Wil jij ook meehelpen om exoten te bestrijden of fruitbomen te snoeien in Assen? Meld u dan aan via info@lbdrenthe.nl