Houdbaarheid controleren
Wist je dat er twee soorten houdbaarheidsdatums zijn? Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Ze betekenen allebei iets anders voor hoe lang je je eten en drinken kunt bewaren. Lees hieronder wat beide afkortingen betekenen en hoe dit jou helpt om voedselverspilling te voorkomen.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:



Ten minste Houdbaar Tot (THT)
Bij de ‘Ten Minste houdbaar Tot’-datum staat ‘THT’ op de verpakking met daarachter een datum. Voedsel met een THT-datum bederft niet snel, zoals pasta, rijst en ingeblikt voedsel. Gebruik na deze datum je zintuigen – ruiken, kijken, en proeven – om te bepalen of het nog goed is. Gooi je eten dus niet zomaar in de prullenbak, maar doe eerst nog even goed onderzoek.

Te Gebruiken Tot (TGT)
Bij de ‘Te Gebruiken Tot’-datums zie je ‘TGT’ op de verpakking staan met daarachter een datum. Bij deze producten is het belangrijk dat je ze op zijn laatst deze datum gebruikt of invriest. Zo voorkom je dat je iets eet of drinkt dat niet meer goed is. Deze datum komt voor bij producten die snel kunnen bederven, zoals verse vleeswaren, zuivelproducten en kant-en-klare maaltijden.

Producten zonder datum
Er zijn ook producten die geen houdbaarheidsdatum hebben. Denk aan verse groenten, aardappelen en vers fruit. Ook azijn, keukenzout, suiker en kauwgom horen tot deze groep. Net zoals bij de producten met de THT datum, zijn je zintuigen het belangrijkste. Ruik, kijk en proef goed en bedenk dan of het product nog goed is.
Waarom is dit belangrijk?
Het is belangrijk om de houdbaarheid van je eten en drinken te controleren. Dit helpt namelijk om voedselverspilling te voorkomen. Veel mensen gooien voedsel weg wanneer de datum “Ten minste houdbaar tot” (THT) voorbij is. Maar vaak kan je dit product nog prima eten of drinken.
Door bewust te zijn van de houdbaarheid gooi je minder eten weg. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu. Want hoe minder voedsel we weggooien, hoe minder grondstoffen en energie nodig is om eten te verbouwen, vervoeren en verpakken. Ook wordt de afvalberg van weggegooid voedsel minder groot. Waar voedsel vaak tot compost wordt omgezet, belandt een deel van het weggegooide eten bij het restafval. Dit wordt verbrand en zorgt voor extra CO2-uitstoot.
Vraag de Verspillingsvrije coach
Gooi jij vaker eten weg dan je zou willen? Vraag hulp van de Verspilllingsvrije coach van Milieucentraal en krijg handige tips en inspiratie!