Maak een stapelmuurtje van overgebleven tegels
Het vervangen van tegels door groen is goed voor een water- en diervriendelijke tuin. Maar wat doe je met je overgebleven tegels? Het handigst is om ze te hergebruiken in je eigen tuin. Bouw bijvoorbeeld een stapelmuurtje van de overgebleven tegels. Dit ziet er leuk uit. Je kan er hoogteverschillen mee maken in je tuin. Of maak er een zitplaats of afscheiding van. Stapelmuurtjes geven goede schuilmogelijkheden voor dieren, zoals insecten. Ook kunnen er planten tussen de tegels groeien.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Stap 1: Verwijder tegels in je tuin en vervang ze door groen
De beste periode om aan de slag te gaan is het voorjaar of najaar. Kies een plek waar je tegels wil vervangen door groen. Verwijder de tegels en graaf een laagje geel zand van 30 centimeter onder de tegels af. Plaats turfvrije tuinaarde en gifvrije planten. Kies geschikte planten voor deze plek in je tuin. Ieder jaar doet Assen mee aan het NK Tegelwippen van het voorjaar tot en met het najaar. Dan lopen er acties om inwoners te aan te moedigen om tegels in de tuin te vervangen door groen.

Stap 2: Bouw een stapelmuurtje
Een standaard stapelmuurtje
Zorg dat het stapelmuurtje een stevige en rechte ondergrond heeft. Maak het stapelmuurtje van de overgebleven tegels, ook al zijn ze verschillend van elkaar. Gebruik bijvoorbeeld tegels met verschillende maten. Dit geeft een leuke afwisseling. Je kan ook andere dingen gebruiken, zoals dakpannen en stenen. Tot ongeveer een halve meter hoogte kan je een muurtje stapelen zonder te metselen. Gebruik anders bijvoorbeeld aarde of het straatzand dat onder de tegels lag als voegmiddel. Dit helpt om de stenen aan elkaar te “plakken”.
Maak een plantenbak of tuintje met een stapelmuurtje als rand
Wil je een plantenbak of tuintje maken met een stapelmuur als rand? Stapel dan de tegels iets naar achteren leunend, zodat ze tegen de aarde aanleunen. Dit zorgt voor stevigheid. Het helpt ook om af en toe langere stenen dwars op de muur stapelen. Zo steken deze langere stenen in de aarde. Deze tegels helpen met het sterker maken van het muurtje.
Bekijk in de video hieronder stap voor stap hoe je het stapelmuurtje bouwt:
Stap 3: Vergroen je stapelmuurtje
Plaats tussen de tegels, in gaten in de stapelmuur, een aantal planten. Aan de zonnige kant van de stapelmuur doet bijvoorbeeld de spoorbloem het goed. In de schaduw kan je bijvoorbeeld varens planten en in halfschaduw de muurleeuwenbek. Kies het liefst voor gifvrije planten. Gifvrije planten in je stapelmuurtje trekken vlinders, bijen en andere belangrijke insecten aan.

NK Tegelwippen

Ieder jaar doet Assen mee aan het NK Tegelwippen. Houd onze website over het NK Tegelwippen in de gaten. Zo blijf je op de hoogte van de vergroeningsacties van dit jaar.