Slim en gezond hout stoken
Vind jij het ook altijd zo gezellig om de houtkachel aan te steken of buiten een knisperend vuurtje te maken? Het heeft iets magisch, maar wist je dat die gezellige rook invloed heeft op de luchtkwaliteit en je gezondheid? Voor een frisse en gezonde lucht, is het beter zo min mogelijk hout te stoken. Wil je toch een vuurtje maken? Maak dan gebruik van de volgende tips.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Tip 1: Bekijk de Stookwijzer
Bij windstil of mistig weer is het beter om de binnen- of buitenkachel uit te laten. Dit omdat de rook dan langer blijft hangen. Bekijk daarom voordat je hout stookt altijd eerst de Stookwijzer. Hier zie je of het weer geschikt is voor het stoken van hout. Of download de Stookwijzer app. Dan krijg je een melding als het beter is om de houtkachel uit te laten.
Tip 2: Kies voor schoon en droog hout van loofbomen
Zo krijg je het minste rook en fijnstof. Droog hout herken je aan een hol geluid als je de blokken tegen elkaar slaat. Ook is de barst makkelijk van het hout te pellen. Heb je zelf hout gekapt? Laat het dan minimaal twee jaar drogen. Verbrand geen hout met verf- of lijmresten, want dan komen ongezonde zware metalen vrij. Koop je hout in de winkel? Let dan op het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit geeft aan dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt. Verbrand alleen hout en niet ander materiaal zoals papier of karton.
Tip 3: Het vuurtje aan- en uitmaken
Gebruik aanmaakblokjes of kleine houtjes om het vuur aan te maken. Papier of karton geeft namelijk veel rook, stof en roet.
Tip 4: Overleg met je buren
Heb je last van houtstook of -rook in je straat of buurt? Bijvoorbeeld doordat de rook van anderen via je ramen of roosters naar binnen dringt? Probeer hier samen met je buren over te praten en tot een oplossing te komen. Vind je het lastig om hierover te praten of kom je er samen niet uit? Buurtbemiddeling Assen kan dan helpen. Kijk hiervoor op de website van Buurtbemiddeling Assen.

Schone lucht akkoord
Schone lucht is heel erg belangrijk. Daarom heeft gemeente Assen het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Wist je dat zo’n 20% van alle fijnstof in de lucht van houtstook komt? Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met luchtwegklachten. Daarom is het belangrijk om schoon te stoken. En volg op mistige en windstille dagen het stookalert van RIVM. Kleine moeite, groot plezier. Kijk op de website van het Schone Lucht Akkoord voor meer informatie over het Schone Lucht Akkoord.