Maak je eigen compost
Compost is voeding voor je bodem en planten, gemaakt van plantaardige stoffen. Hiermee verbeter je de kwaliteit van je bodem en het bodemleven. Wist je dat je je eigen compost kan maken? Zo gooi je minder afval weg in de groene container. Wanneer je je eigen compost gemaakt hebt, kan je dit verspreiden in de tuin.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:




Waarom zelf compost maken?
Wanneer je compost verspreidt in je tuin ontstaat een bodemlaag die rijk is aan humus. Hierdoor droogt de grond minder snel uit. Daardoor groeien je planten beter. Composthopen bieden ook nestruimte en voedsel aan egels en andere dieren. Regenwormen, pissebedden en andere kleine dieren helpen bij het verteren van het groenafval. Deze kleine dieren zijn weer voedsel voor vogels en andere dieren.
Optie 1: Maak je je eigen compost in een compostbak
Gebruik je groente-, fruit- en tuinafval in een compostbak. Zo hoef je het niet in de GFT-container te gooien. Bepaalde dingen mogen niet in de compostbak, namelijk gekookte etensresten, vetten, schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten, kattenbakvulling, coniferentakken, zieke planten, vlees, vis of botjes.
Het makkelijkst is om alles te verzamelen in een compostbak. Deze zijn bij de meeste tuincentra te koop. Je kan ook zelf een compostbak maken. Wissel in de compostbak keukenafval en tuinafval af voor goede compost. En zorg dat het afval niet te groot is. Knip takken bijvoorbeeld eerst in kleine stukjes.

Het beste kan je de compostbak op een plek met halfschaduw neerzetten. In droge periodes is het goed om wat water bij de compost te doen. Ook is het bij een compostbak belangrijk om af en toe de compost om te scheppen voor een goede beluchting. Bij een compostvat is het belangrijk om een stok in de compost te steken en het een kwartslag te draaien voor beluchting. Na vier tot zes maanden, wanneer de compost naar aarde ruikt, is het klaar voor gebruik.

Optie 2: Maak een wormenbak bij minder ruimte
Wanneer je niet genoeg ruimte hebt voor een compostbak, dan is een wormenbak een goed idee. Deze kan je ook makkelijk op een balkon zetten, of zelfs in de keuken.
Koop een wormenbak bij een tuincentrum, of maak er zelf één. Begin met twee plastic bakken die je op elkaar stapelt. Maak eerst gaatjes in de bodem van de bovenste bak en maak ook luchtgaatjes in beide deksels. Zet daarna beide bakken op elkaar. Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtig papier of karton en een laagje aarde of compost. Daarop leg je het groente- en fruitafval voor de wormen. Bepaalde dingen mogen niet in een wormenbak, namelijk gekookte etensresten, vetten, schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten, kattenbakvulling, coniferentakken, zieke planten, vlees, vis of botjes. De wormen zijn geen gewone regenwormen, maar compostwormen. Deze zijn te koop bij verschillende winkels op internet.
Zet de wormenbak op een koele plek in de schaduw. Plaats regelmatig nieuw groente- en fruitafval in de bovenste bak. De wormen verteren het afval en maken zo zelf compost. Dit komt in de onderste bak en kan je direct gebruiken.
Ga voor groen

Samen maken we Assen nog groener. Draag ook zelf bij in je eigen tuin, op je balkon of in je buurt. Zo zorgen we voor een mooie en gezonde stad voor mens en dier. Lees hieronder onze tips.