Leg een kruidenrijke berm aan
Bermen met verschillende bloemen en planten bieden schuilplekken en voedsel aan insecten, vogels en andere dieren. Help mee aan een diervriendelijke stad door een kruidenrijke berm aan te leggen. Of poot bloembollen in een stuk groen. Lees hieronder hoe je dat doet.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Ga samen met je buurt aan de slag
Verzamel eerst een groep buurtbewoners die ook graag aan de slag wil in het openbaar groen. Het is belangrijk dat de buurtbewoners achter je idee staan. Leg daarna contact met Mijn Buurt Assen voor de mogelijkheden en hulp met de plannen. Dit kan via de website van Mijn Buurt Assen of door te mailen naar info@mijnbuurtassen.nl. Wil je liever iets anders? Plant dan (in overleg met de gemeente) bijvoorbeeld verwilderingsbollen zoals de narcis of de krokus.
Maak plannen samen met Mijn Buurt Assen en Landschapsbeheer Drenthe
Nadat je het idee hebt ingestuurd neemt Mijn Buurt Assen contact met je op. Er wordt gekeken naar de plek en jullie plan. Zijn de plannen haalbaar, dan helpt Landschapsbeheer Drenthe om het idee compleet te maken. Landschapsbeheer Drenthe heeft veel kennis van groen en gereedschappen en helpt jullie graag verder.
Van plan naar uitvoering
Een goede manier om de berm in te zaaien is met een Drents grasbloemenmengsel. In dit grasbloemenmengsel zitten bijvoorbeeld paardenbloemen en madeliefjes. Deze zijn enorm belangrijk voor insecten, belangrijker dan bijvoorbeeld klaprozen en viooltjes. Landschapsbeheer Drenthe helpt met het regelen van de geschikte bloemenzaden. Ook helpen ze met het tot uitvoering brengen van het plan. Er wordt samen een ‘inzaai-moment’ georganiseerd, waarop de zaden worden gezaaid.
Samen verantwoordelijk voor het onderhoud.
Samen met buurtbewoners onderhoud je de ingezaaide berm. De gemeente Assen of Landschapsbeheer Drenthe komt één keer in het jaar maaien en het maaisel afvoeren. Houd er rekening mee dat het soms een heel seizoen kan duren voordat je de eerste bloemen ziet. Er zijn een aantal spelregels bij het inzaaien van een berm. Mijn Buurt Assen vertelt jullie hierover, maar de belangrijkste spelregels staan hieronder.
De belangrijkste spelregels:
Spelregels
- Er wordt ingezaaid met een Drents Grasbloemenmengsel, voor iets meer afwisseling kan het aangevuld worden met een Drents Akkerbloemenmengsel;
- Er wordt eerst uitgezocht door gemeente Assen of de plek geschikt is voor inzaaien;
- Vooral de bewoners zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de kruidenrijke berm. Bijvoorbeeld het (blad)afval opruimen, harken van maaisel en onderhoud van insectenhotels;
- Houd er rekening mee dat een berm niet een heel jaar bloeit. Vaak bloeit de berm ook nog niet in het eerste seizoen. Van april tot en met september zullen er verschillende bloemen en planten staan. Pas nadat de bloemen helemaal uitgebloeid zijn wordt er gemaaid. In de winter lijkt de berm daarom op een gewone grasberm.en.
Enkeerdveld als inspiratie
Er zijn al veel enthousiaste bewonersgroepen in Assen die helpen in het openbaar groen. Zo hebben de bewoners bij het Enkeerdveld in Marsdijk de buurt nog mooier en groener gemaakt. Dit hebben ze gedaan door een grasbloemenmengsel te zaaien, een bijenheuvel aan te leggen en insectenhotels te plaatsen.

Maaibeheer gemeente Assen
De gemeente Assen heeft op veel plekken natuurvriendelijk maaibeheer. Benieuwd wat dat betekent? Lees het hier op de website van gemeente Assen.

Ga voor groen

Samen maken we Assen nog groener. Draag ook zelf bij in je eigen tuin, op je balkon of in je buurt. Zo zorgen we voor een mooie en gezonde stad voor mens en dier. Lees hieronder onze tips.