Maak een kruidenspiraal van overgebleven tegels
Het vervangen van tegels door groen is goed voor een water- en diervriendelijke tuin. Maar wat doe je met je overgebleven tegels? Het beste is om ze te hergebruiken in je eigen tuin. Bouw bijvoorbeeld een kruidenspiraal van de overgebleven tegels. Dit ziet er leuk uit en je verbouwt er zelf lekkere kruiden in. Het groen in de kruidenspiraal is ook goed voor belangrijke kleine dieren, zoals bijen en vlinders.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Stap 1: Verwijder tegels in je tuin en vervang ze door groen
De beste periode om aan de slag te gaan is het voorjaar of najaar. Kies een plek waar je tegels wil vervangen door groen. Verwijder de tegels en graaf een laagje geel zand van 30 centimeter onder de tegels af. Plaats turfvrije tuinaarde en gifvrije planten. Kies geschikte planten voor deze plek in je tuin. Ieder jaar doet Assen mee aan het NK Tegelwippen van het voorjaar tot en met het najaar. Dan lopen er acties om inwoners te aan te moedigen om tegels in de tuin te vervangen door groen.

Stap 2: Bouw de kruidenspiraal
Gebruik de overgebleven tuintegels in je kruidenspiraal. Kies een plek in je tuin, of op je balkon, met een vlakke ondergrond. Het beste is om een plek minstens 5 uur zon per dag te kiezen.
Teken eerst de omtrek. Zet een stok in het midden en bind hier een touw van ongeveer één meter aan vast. Bind aan het einde van dit touw weer een stokje of krijtje vast. Teken hiermee een cirkel op de grond. Bouw op de lijn een muurtje van tegels van ongeveer 30 centimeter hoog. Maak geen complete cirkel, maar bouw het muurtje een stuk voor het einde naar binnen toe. Stapel vanaf dit punt één tot twee tegels hoger. Herhaal dit, tot je drie verdiepingen hebt.
Stap 3: Vul de kruidenspiraal
Vul de spiraal op met turfvrije tuinaarde en geef flink water. Voeg ook wat compost toe, bijvoorbeeld zelfgemaakte compost. Plant de kruiden. Boven in de spiraal is het droger omdat water naar beneden stroomt. Ook krijgen de kruiden hier de meeste zon. Plant hier kruiden zoals rozemarijn, tijm, basilicum, salie en kamille.
De onderste laag en de noordelijke schaduwrijke kant is koeler en natter. Plant hier kruiden zoals munt, bieslook, peterselie, selderij en koriander. Sommige planten houden van een écht natte bodem houden, zoals watermunt en waterkers. Hiervoor kan je zelfs aan het einde van de spiraal een vijvertje graven. Zo kies je voor elke groep planten de beste plek om te groeien. Ook heb je zo veel planten op een klein oppervlakte.
NK Tegelwippen

Ieder jaar doet Assen mee aan het NK Tegelwippen. Houd onze website over het NK Tegelwippen in de gaten. Zo zie je welke acties er dit jaar zijn voor een groenere tuin.