Plaats een regenton
Met een regenton vang je regenwater op in je tuin of op je balkon. Zo kan je dit nuttige water zelf gebruiken, in plaats van dat het water verdwijnt in het riool. Hierdoor heb je minder kraanwater nodig. Regenwater is zacht, omdat er weinig kalk in zit. Dit kun je daarom goed gebruiken om je planten mee water te geven. Of lap er je ramen mee. Zo voorkom je kalkaanslag.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame ontwikkelingsdoelen:





Aan de slag
Benieuwd hoe je een regenton aansluit? Volg dit stappenplan en ga aan de slag!
Stap 1: Kijk of jouw tuin of balkon geschikt is
Kijk of je een geschikte plek hebt voor je regenton. Het belangrijkste is dat je bij de regenpijp genoeg ruimte hebt om een regenton neer te zetten. Of dat je de mogelijkheid hebt om regenwater vanaf de regenpijp naar de ton toe te leiden.
Stap 2: Kies een regenton
Kies een regenton in de goede vorm, soort en maat. Je hebt grote, maar ook kleine tonnen. Je kunt kiezen voor kunststof ton. Deze is makkelijk te onderhouden. Wil je een origineel houten wijnvat als regenton? Laat je dan goed adviseren over het onderhoud hiervan. Een houten regenton moet bijvoorbeeld altijd nat blijven.
De meeste regentonnen hebben een kraantje waarmee je een gieter kunt vullen. Daarnaast is het handig om een “overloop” aan te sluiten. Zo zorg je ervoor dat je ton niet kan overstromen. Bij het tuincentrum of de bouwmarkt kunnen ze je hierover adviseren.
Stap 3: Krijg korting in de gemeente Assen
Inwoners van Assen krijgen 20 euro korting op een regenton. Deze actie geldt tot en met 31 december 2025. Je krijgt in de winkels die meedoen direct 20 euro korting op het aankoopbedrag. Dit doe je door het formulier in de winkel in te vullen. Huurders van Actium krijgen een extra subsidie van nog eens 20 euro. Kijk voor de winkels die meedoen en de spelregels op de website van gemeente Assen.

Stap 4: Koppel je regenpijp af en sluit de ton aan
Koppel je regenpijp af door deze op de juiste hoogte door te zagen. Daarna sluit je je regenton hierop aan. Benieuwd hoe je dat doet? In de video hieronder krijg je stap voor stap uitleg hoe je de regenton aansluit. Of bezoek ons voor de papieren folder ‘Plaats een regenton’.
Steenbreek Assen

Assen is aangesloten bij Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners en andere organisaties werken aan een groene stad. Dat doen we door stenen te vervangen door bomen, planten en bloemen. Zo zorgen we samen voor een goede opvang van regenwater en verkoeling op warme dagen. En maken we een gezonde omgeving voor mensen en dieren.