Steenbreek Assen
Assen is aangesloten bij het landelijke netwerk Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners en andere organisaties werken aan een groene stad. Dat doen we door tegels te vervangen door groen. En door regenwater op een goede manier op te vangen. Zo zorgen we samen voor een groene, diervriendelijke stad met verkoeling op warme dagen en plekken voor wateropvang.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Operatie Steenbreek: tegel eruit, groen erin

Op veel plekken in Nederland ligt verharding zoals asfalt, stenen en tegels. Wanneer verharding verdwijnt en vervangen wordt door groen heeft dit veel voordelen, zoals:
- Verkoeling door groen.
- Betere waterberging door groen.
- Een diervriendelijke omgeving door groen.
- Geluk en gezondheid door groen.
Daarom is Assen aangesloten bij Stichting Steenbreek. Dit betekent dat we ons samen met inwoners inzetten voor een groene stad.
Aan de slag in je tuin of op je balkon
Draag bij aan een water- en diervriendelijke omgeving door je tuin of balkon groener te maken. En door regenwater op een slimme manier op te vangen en te gebruiken. In Assen zijn er verschillende subsidies voor een groene tuin. Lees hieronder tips over hoe je een gezonde groene omgeving maakt in je tuin of op je balkon.
Aan de slag in je buurt
Samen aan de slag
In Assen kan je samen met andere Assenaren je straat of wijk groener maken. We noemen dit een groen bewonersinitiatief. Zo zorg je samen voor meer biodiversiteit in jouw buurt. Dit is het verschillende aantal soorten dieren en planten. Bijvoorbeeld door bloembollen te planten of een bloemrijke berm te maken. Of denk aan het plaatsen van een insectenhotel of nestkast. Kijk op de website van de gemeente Assen voor de voorwaarden.
Alleen aan de slag in je buurt
Sommige ideeën in het openbaar groen kan en mag je ook alleen doen. Denk aan het plaatsen van planten in een boomspiegel of het maken van een geveltuin. Kijk op de website van de gemeente Assen voor de voorwaarden.
Wat doen de gemeente Assen en het Duurzaamheidscentrum Assen?

Meer groen in de stad
De gemeente Assen is aangesloten bij het landelijke netwerk Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners werken aan een groene stad. Dat doen we door tegels te vervangen door groen. En door regenwater op een goede manier op te vangen. Gemeente Assen wil het groen in de stad zo veel mogelijk natuurvriendelijk maaien. Ook ondersteunt gemeente Assen groene bewonersideeën van inwoners. Wil je meer weten over de doelen van gemeente Assen? Bekijk dan de Groenvisie Assen: de groene stad van het noorden.
Subsidies voor inwoners
Gemeente Assen wil samen met inwoners blijven werken aan een fijne groene stad. Bijvoorbeeld door inwoners te helpen met het vergroenen van hun tuin door het geven van subsidies. Denk aan de subsidie voor een groen dak, een regenton of regenwaterschutting en het afkoppelen van je regenpijp.
Onderwijs en informatie van het Duurzaamheidscentrum Assen

Wij geven onderwijs over groen, natuur en water aan basisscholen en voorgezet onderwijs. Ook geven we informatie over wat je daar zelf voor kan doen. In ons gebouw en onze tuin vind je folders, activiteiten en groene voorbeelden. We komen ook naar de wijken met groene uitdeelacties, onze informatiekraam en informatieborden.