Maak een regenwatervijver
Een regenwatervijver vangt regenwater op en laat het langzaam wegzakken in de bodem. Hiermee voorkom je wateroverlast in andere delen van je tuin, bijvoorbeeld in de buurt van je huis. Ook brengt water leven in je tuin. Een regenwatervijver met waterplanten trekt veel dieren aan, zoals vogels, kikkers en libellen. Lees hieronder hoe je een regenwatervijver maakt in je tuin.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Stap 1: Zoek een geschikte plek in je tuin
Kies het liefst een lager liggend deel van je tuin. Daar kan het regenwater makkelijk naar toe stromen. Kies het liefst voor een plek waar geen bomen in de buurt staan. Bladeren in het water zorgen voor extra onderhoud en algengroei.
Stap 2: Graaf een gat
Zorg ervoor dat je de oevers van de regenwatervijver niet te steil maakt. Dan kunnen dieren makkelijker de vijver in en uit komen. Ook is dit veiliger voor kinderen. Als je de vijver maximaal 80 centimeter diep maakt, passen alle soorten vijverplanten in je vijver.
Stap 3: Bedek de bodem met vijverfolie
Plaats vijverfolie in het uitgegraven gat om te voorkomen dat het water in de grond zakt.
Stap 4: Vul de vijver
Vul de vijver de eerste keer het liefst met kraanwater. Voor een goede waterkwaliteit voor planten en dieren kan je een emmertje vijverwater uit een andere vijver erbij gooien.

Stap 5: Plaats de planten
Plaats planten op de oevers en in het water zelf. Planten zijn goed om het water schoner te maken. De oeverplanten moeten geschikt zijn voor natte en droge periodes, omdat de waterstand wisselt. Daardoor is de oever soms natter en soms droger. Een paar water- en oeverplanten die je kan plaatsen in je vijver zijn:
- Waternoot
- Waterlelies
- Watermunt
- Zwanenbloem
- Lisdodde
- Irissen
- Waterpest
Stap 6 (optie): Installeer een vijverpomp- en filter
Voor een betere waterkwaliteit kan je een pomp en een filter in de vijver installeren, met de aanzuiging in het diepe gedeelte. Als er geen vissen in je vijver zitten is dit meestal niet nodig.
Stap 7: Regenwater aanvoeren
Koppel je regenpijp af. Hier kan je in de gemeente Assen subsidie voor krijgen. Laat het regenwater bijvoorbeeld via een goot naar je regenwatervijver lopen.

Steenbreek Assen

Assen is aangesloten bij Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners en andere organisaties werken aan een groene stad. Dat doen we door stenen te vervangen door bomen, planten en bloemen. Zo zorgen we samen voor een goede opvang van regenwater en verkoeling op warme dagen. En maken we een gezonde omgeving voor mensen en dieren.