Vergroen je buurt
Ga in je buurt aan de slag voor een groener Assen! In Assen werken verschillende groene bewonersinitiatieven aan de biodiversiteit, het verschillende aantal soorten planten en dieren. Je kan ook zelf aan de slag om je buurt groener te maken. Vergroen je buurt, samen met anderen of alleen.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:






Samen aan de slag in het openbaar groen
In Assen kan je samen met andere Assenaren je straat of wijk groener maken. We noemen dit een groen bewonersinitiatief. Zo zorg je samen voor meer biodiversiteit in jouw buurt. Dit is het verschillende aantal soorten dieren en planten. Bijvoorbeeld door bloembollen te planten of een bloemrijke berm te maken. Of denk aan het plaatsen van een insectenhotel of nestkast.

Zelf aan de slag in het openbaar groen

Sommige ideeën in het openbaar groen kan en mag je ook alleen doen. Denk aan het plaatsen van planten in een boomspiegel of het maken van een geveltuin.

Doe groene ideeën op!
In Assen zijn al verschillende bewoners aan de slag in het openbaar groen. Bijvoorbeeld inwoners van Marsdijk, die in het Anne Frank park fruitbomen en vlinderstruiken hebben geplant en een insectenhotel hebben neergezet.
Voorwaarden en aansluiten bij een bestaande groep
Voorwaarden voor groene bewonersinitiatieven (op grond van de gemeente)
- Het idee is van ten minste 3 adressen samen;
- Het idee draagt bij aan de biodiversiteit (verschillende dieren en planten);
- De rest van de buurt staat achter de plannen;
- Zorg dat je in ieder geval de mensen die naast de plek wonen vooraf vertelt over jullie plannen;
- Na jullie aanvraag onderzoekt de gemeente eerst of de plek geschikt is. Bijvoorbeeld door te kijken of er geen buizen of kabels in de grond zitten;
- Het groen blijft toegankelijk voor iedereen;
- Je mag geen reclame plaatsen bij het groen;
- Je mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken;
- De ruimte voor voetgangers op stoepen blijft minimaal 1,20 meter breed;
- Werken met gereedschap met een motor mag alleen met toestemming van gemeente Assen en met een goedgekeurd werkplan;
- Vraag bij grote veranderingen eerst toestemming aan gemeente Assen. Denk aan het maken van een wadi of plaatsen van een bijenheuvel of insectenhotel.
- De gemeente blijft eigenaar van de grond. Dat betekent dat de gemeente bij bijvoorbeeld verwaarlozing de plek mag opruimen. Of als er klachten komen uit de buurt. Ook bij nieuwe plannen voor de plek kan de gemeente weer zelf gaan gebruiken. In dat geval neemt de gemeente op tijd contact met jullie op;
- De gemeente maakt afspraken met jullie over de taakverdeling van onderhoud en andere taken
- Heb je een idee? Vraag dan altijd eerst via de gemeente na of het mogelijk is voor je zomaar iets gaat uitvoeren!
Meteen samen aan de slag?
In Assen zijn al veel verschillende bewonersinitiatieven enthousiast aan de slag voor een diervriendelijke en groene stad! Wil je ook meehelpen en aansluiten bij een bestaande groep? Dat kan! Kijk voor meer informatie op de website van Landschapsbeheer Drenthe.
Aanmelden
Enthousiast geworden? Neem dan contact op en ga aan de slag!