Maak een groen dak op je huis of schuur
Heb je ooit gedacht aan een groen dak voor je huis, schuur of uitbouw met een plat dak? Een groen dak is een dak bedekt met planten. Daarmee vang je regenwater slim op. Hierdoor voorkom je wateroverlast. Ook zijn groene daken goed voor insecten en andere dieren. Lees hieronder hoe je een groen dak kiest.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Stap 1: Kijk of jouw dak geschikt is
Bijna elk plat dak kan een groen dak worden. Of het nu een groot, klein, hoog of laag dak is. Maar controleer wel of je dak het gewicht van een groen dak kan dragen. Groene daken kunnen namelijk best zwaar zijn. Gelukkig zijn er nu ook lichtere versies voor minder sterke daken. Is je dak al bedekt met grind? Dan is de kans groot dat het sterk genoeg is voor een groen dak.
Goed om te weten:
Voor een groen dak op je uitbouw of schuur heb je geen vergunning nog.
Stap 2: Kies een geschikt dak
Lichte groene daken
Daken bedekt met mossen, vetplanten (sedum) en kruiden zijn populair door hun lichte gewicht en lagere prijs. Deze daken zijn geschikt voor tuinhuisjes en kleinere gebouwen.

Zwaardere groene daken
Er bestaan ook zwaardere groene daken. Bijvoorbeeld natuurdaken of daktuinen met grassen, planten en struiken. Deze zijn zwaarder en duurder in aanleg. Maar een groot van voordeel is wel dat ze meer regenwater vasthouden.
Wil jij een groen dak? Laat je dan adviseren door een professionele aanbieder.
Stap 3: Vraag subsidie voor groene daken aan
Tot en met 31 december 2025 kunnen inwoners van Assen subsidie voor een groen dak aanvragen. De subsidie is 20 euro per vierkante meter per aangebracht groen dak (inclusief btw). Let op: het aanvragen voor subsidie moet je doen voordat je aan de slag gaat.
Stap 4: Ga aan de slag
Wil jij een groen dak? Neem dan contact op met een aannemer uit de buurt. En haal de folder ‘Vergroen je dak’ op bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Hierin staat een makkelijke stap-voor-stap uitleg hoe je je dak vergroent.
Waarom een groen dak?
Een groen dak vangt regenwater op. Hierdoor wordt het water langer vastgehouden. Zo stroomt er minder regenwater het riool in. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast kleiner. Ook helpt een groen dak met het verkoelen van de omgeving op warme dagen. Bovendien is het goed voor planten, insecten en andere dieren.
Ga voor groen

Samen maken we Assen nog groener. Draag ook zelf bij in je eigen tuin, op je balkon of in je buurt. Zo zorgen we voor een mooie en gezonde stad voor mens en dier. Lees hieronder onze tips.