Waterdoorlatende verharding
Kies voor waterdoorlatende verharding op je terras, tuinpad of oprit. Deze verharding laat regenwater door. Hierdoor zakt regenwater makkelijker in de bodem dan bij normale verharding zoals tegels en stenen. Dit helpt om wateroverlast op straat en in je tuin te voorkomen bij flinke regenbuien. Ook maakt het je tuin een stuk leuker, unieker en gezelliger. Lees hieronder verder om erachter te komen welke materialen voor jouw tuin geschikt zijn.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Houtsnippers of cacaodoppen
Houtsnippers of cacaodoppen zijn een goede keuze om tuinpaden en de bodem rondom planten te bedekken. Ze laten water door en houden de bodem vochtig zodat deze niet uitdroogt. Ook remmen ze de groei van onkruid. Ook warmen houtsnippers en cacaodoppen minder snel op door de zon dan stenen. Deze ‘verharding’ is de meest duurzame vorm van waterdoorlatende verharding. Wel moet je deze bijna ieder jaar aanvullen.

Houten vlonders
Een houten vlonder is geschikt voor een mooi terras of tuinpad. Leg er wel een waterdoorlatend anti-worteldoek onder om onkruidgroei tegen te gaan. Houten vlonders kunnen in de schaduw wel glad worden door algengroei. Maar met wat zand en een borstel veeg je de algen makkelijk weg. Gebruik hout met een FSC-keurmerk in plaats van tropisch hardhout. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort. Of kies voor Accoya hout. Dit hout is vaak iets duurder, maar ook een goede duurzame keuze.
Schelpen
Voor tuinpaden en terrassen kan je schelpen gebruiken. Om de schelpen goed op hun plek te houden, gebruik je stabilisatiematten. Deze matten verdelen de druk over het oppervlak en zorgen ervoor dat de schelpen niet verschuiven. Schelpen zijn een duurzame keuze omdat ze natuurlijk zijn en er geen schadelijke stoffen in zitten. Wel moet je de schelpen af en toe aanvullen. Ook moet je het pad gelijkmaken om het netjes te houden.
Grind en steenslag
Grind en steenslag zijn perfect voor opritten, parkeerplekken, tuinpaden en terrassen. Gebruik ook hier stabilisatiematten of grindplaten. Zo blijft het grind beter op zijn plek. Grind is een zeldzame grondstof, daarom is steenslag een duurzamere keuze. Steenslag bestaat uit kleine, gebroken stukjes steen. Dit moet je af en toe aanvullen en gelijkmaken. Hierdoor vraagt dit meer onderhoud.

Open bestratingspatroon
Een open bestratingspatroon is een manier van tegels leggen waarbij je ruimte tussen de stenen of tegels laat. Gebruik hiervoor klinkers, grasbetonstenen, poreuze klinkers of andere tegels. Leg deze tegels aan met een brede kier of in een ander patroon. Of kies voor klinkers met noppen. Hierdoor blijft er altijd ruimte tussen de klinkers. Daardoor zakt regenwater makkelijker de grond in. Je kan de open ruimtes invullen met gras, bodembedekkers of kleine kiezelstenen. Een open bestratingspatroon is erg geschikt voor opritten, parkeerplaatsen en tuinpaden.

Heb je nieuwe tegels nodig? Kijk dan eens of je tweedehands iets kan kopen of ophalen. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar dit is ook nog eens duurzamer. Vaak zijn er gratis (tuin)tegels te vinden op websites zoals Marktplaats.
Grasbetonstenen
Grasbetonstenen zijn een vorm van een open bestratingspatroon. Dit zijn speciale betonnen stenen met openingen of gaten ertussen. In deze openingen kunnen lage planten of gras groeien. Hierdoor zakt regenwater makkelijker weg in de bodem. Ook warmt de verharding minder op en ziet de omgeving er groener uit.

Poreuze klinkers
Poreuze klinkers zijn stenen die water en lucht doorlaten. Ze zijn perfect voor opritten, parkeerplaatsen, terrassen en tuinpaden. Door de kleine openingen in de stenen zakt regenwater makkelijker in de grond. Hierdoor ontstaat minder wateroverlast. Ook helpen deze klinkers mos- en onkruidgroei te voorkomen, omdat ze minder lang nat blijven.
Ga aan de slag!
Kies voor een van deze opties en ga aan de slag in je tuin. Want waterdoorlatende verharding in je tuin heeft veel voordelen. Regenwater kan in de grond zakken, waardoor het grondwater wordt aangevuld. Ook raakt het riool zo minder snel overbelast bij buien. Verder zorgt deze verharding voor meer leven in de bodem. En voor meer verschillende planten en dieren in je tuin. Tot slot maakt het je tuin koeler en kleurrijker!

Wil je waterdoorlatende verharding (laten) leggen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt of ga zelf aan de slag! Haal de folder ‘Waterpasserende verharding’ op bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Hierin vind je een makkelijke stap-voor-stap uitleg.
Steenbreek Assen

Assen is aangesloten bij Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners en andere organisaties werken aan een groene stad. Dat doen we door stenen te vervangen door bomen, planten en bloemen. Zo zorgen we samen voor een goede opvang van regenwater en verkoeling op warme dagen. En maken we een gezonde omgeving voor mensen en dieren.