Help mee zwerfafval te voorkomen
Zwerfafval is afval dat rondzwerft op straat of in de natuur. Denk hierbij aan glas, blikjes, flesjes, sigarettenfilters en verpakkingen van eten. In Nederland belandt ieder jaar ongeveer 50 miljoen kilo afval op straat of in de natuur. Dit zwerfafval zorgt voor problemen voor mens en dier. Lees hieronder hoe jij zelf kan bijdragen aan een schonere omgeving.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:




Van zwerfafval tot plastic soep
Wanneer afval in de natuur belandt is dat slecht voor de kwaliteit van de bodem en het grondwater. Ook zorgt het voor ongedierte. Dieren kunnen denken dat afval voedsel is, waardoor ze het opeten of erin vast komen te zitten. Tot slot kan zwerfafval door de wind of via rivieren in de zee terechtkomen. Hier valt het plastic langzaam uiteen in steeds kleinere stukjes. Dit zorgt voor ‘plastic soep’: een verzameling van plastic afval in de oceanen.
Voorkom zwerfafval
Het voorkomen van zwerfafval is de beste manier om de natuur een handje te helpen. Een hele simpele manier is om je afval netjes in de prullenbak te gooien. Ook zorgen herbruikbare verpakkingen voor minder afval, zoals een herbruikbare drinkfles.

Kies voor een duurzaam feestje
Soms ontstaat zwerfafval ook per ongeluk. Zo belanden opgelaten ballonnen vaak op plekken in de natuur. En feestelijke confetti waait overal heen. Maar er zijn andere opties om een feest te vieren of iets te herdenken! Vervang bijvoorbeeld plastic ballonnen door vrolijke papieren honeycombs. Of kies voor herbruikbare vlaggen voor een feest. Ook bestaat er ‘natuurlijke confetti’ met blaadjes of bloemenzaad. Een andere optie is bellenblazen met eco-vriendelijke zeep. Luchtbellen zijn goedkoper dan ballonnen, beter voor het milieu en net zo leuk.
Ruim zwerfafval op met een afvalgrijper

Minder afval is goed voor de gezondheid van mens, dier en natuur. Help daarom mee en steek je handen uit je mouwen. Leen gratis een afvalgrijper en afvalzakring in het Duurzaamheidscentrum Assen.
Je kan dit in je vrije tijd doen, maar er zijn ook speciale opruimdagen. Zo is elk jaar de Landelijke Opschoondag. Op deze dag gaan door heel Nederland mensen op pad om zwerfafval op te ruimen. En tijdens de World Cleanup Day gaan mensen in meer dan 198 landen zwerfafval rapen. Doe jij mee?
Meer weten?
Meer weten? Ontdek handige tips om (zwerf)afval te voorkomen!