Maak hoogteverschillen in je tuin
Door hoogteverschillen in je tuin te maken, zorg je dat sommige delen altijd droger (de hogere delen) en natter (de lagere delen) zijn. In de laagste delen blijft bij een hevige regenbui zelfs water staan. Zo stuur je het water in je tuin de gewenste kant op. Hiermee voorkom je wateroverlast in de buurt van je huis. Daarnaast zien hoogteverschillen in de tuin er leuk uit. Lees hieronder hoe je hoogteverschillen maakt in je tuin.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Optie 1: Maak een aflopend terras
Een manier om hoogteverschillen te maken, is door een aflopend terras te maken. Het terras leg je op de hoogste gedeeltes aan. Laat het terras licht schuin aflopen. Zo stroomt regenwater van het hoge terras gedeelte naar de lagere gedeeltes in je tuin. Plant in de lagergelegen delen planten die goed tegen water kunnen. Deze planten nemen het regenwater op. Bezoek ons om een gratis folder met planten die goed tegen water kunnen op te halen.

Optie 2: Maak een stapelmuurtje van oude tegels of klinkers
Met oude tegels of klinkers kan je een muurtje maken. Dit zorgt voor hoogteverschillen in je tuin. Ook kunnen kleine dieren, zoals insecten, schuilen in het stapelmuurtje.
Zorg dat het stapelmuurtje een stevige en rechte ondergrond heeft. Maak het stapelmuurtje van de overgebleven tegels, ook al zijn ze verschillend van elkaar. Je kan ook andere dingen gebruiken, zoals dakpannen en stenen. Tot ongeveer een halve meter hoogte kan je een muurtje stapelen zonder te metselen. Gebruik anders bijvoorbeeld aarde of het straatzand dat onder de tegels lag als voegmiddel. Dit helpt om de stenen aan elkaar te “plakken”.
Bekijk in de video hieronder hoe je stap voor stap hoogteverschillen in je tuin maakt.
Steenbreek Assen

Assen is aangesloten bij Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners en andere organisaties werken aan een groene stad. Dat doen we door stenen te vervangen door bomen, planten en bloemen. Zo zorgen we samen voor een goede opvang van regenwater en verkoeling op warme dagen. En maken we een gezonde omgeving voor mensen en dieren.