Maak een moestuin
Teel je eigen groente, fruit of kruiden in je tuin of op je balkon. Dat is leuk, lekker en gezond! Met je eigen moestuin zorg je dat je groente en fruit gifvrij zijn. Ook bespaar je op vervoer en verpakkingen door je eten zelf te verbouwen. Het onderhouden van een moestuin houdt je in beweging en zorgt ervoor dat je buiten tot rust komt. Zo is het ook goed voor je gezondheid. Lees hieronder hoe je je eigen moestuin begint.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Tip 1: Kies geschikte planten of zaden
Begin het liefst met een moestuin in het voorjaar of najaar. Dan is de temperatuur het beste voor nieuwe planten. Bepaal welke groenten of fruit jij wil verbouwen. Houd rekening met de plek in je tuin of op je balkon. Op je balkon kan je bijvoorbeeld kruidenplanten, tomaten of aardbeien verbouwen in potten of bakken. Sommige planten hebben meer zon nodig, andere meer schaduw. Kies voor gifvrije planten of zaden, deze zijn het beste voor insecten. Laat je adviseren bij een tuincentrum. Of stek je bestaande planten.

Tip 2: Verbeter de bodem
Je plaatst de planten of zaden in aarde. Je groente en fruit groeien beter als je de kwaliteit van de aarde verbetert. Dit doe je door compost aan de aarde toe te voegen. Compost is voeding voor de bodem, gemaakt uit plantaardige resten, zoals groente-, fruit- en tuinafval. Maak bijvoorbeeld je eigen compost met een composthoop of een wormenhotel. Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer informatie over zelf compost maken.

Tip 3: Geef slim water
Geef de planten in je moestuin het liefst in de ochtend of in de avond water. Dit is vooral belangrijk in de zomer. Dan verdampt er minder water door de zon. Vang regenwater op in een regenton. Gebruik dat water om de planten in je moestuin water te geven. Zo bespaar je kraanwater. Ook zit er minder kalk in het regenwater, wat beter is voor de planten.

Ga voor groen

Samen maken we Assen nog groener. Draag ook zelf bij in je eigen tuin, op je balkon of in je buurt. Zo zorgen we voor een mooie en gezonde stad voor mens en dier. Lees hieronder onze tips.