Natuurvriendelijk onkruid verwijderen
Veel wilde planten groeien al heel lang in Nederland. Doordat deze planten al zo lang hier groeien komen ze vaak vanzelf op in je tuin. Voorbeelden van gewilde planten die vaak vanzelf in je tuin groeien zijn hondsdraf, kaardebol en kamille. Er zijn ook wilde planten die sommige mensen liever niet in hun tuin wil hebben. Deze planten noemen we vaak onkruid. Denk hierbij aan brandnetel, akkerwinde en zevenblad. Wil je deze planten niet in je tuin? Verwijder deze dan op een natuurvriendelijke manier. Lees hieronder hoe je dat doet.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:




Tip 1: Voorkom onkruid met planten of bodembedekkers
Onkruid groeit op plekken waar ruimte en zonlicht is. Zorg er daarom voor dat je gewilde planten zo dicht mogelijk bij elkaar zet. Dan is er minder ruimte voor ongewenste planten om te groeien. Bekijk onze website voor geschikte planten voor jouw tuin. Of gebruik een bodembedekker op de open plekken. Voorbeelden van bodembedekkers zijn houtsnippers, cacaodoppen of planten zoals de bosaardbei. Zie je toch ongewenste planten groeien? Wees er dan snel bij en trek het uit de grond.
Tip 2: Wied, schoffel of steek het onkruid in borders
Is er toch meer onkruid in je border dan je wil? Dan zijn er nog andere manieren om op een natuurlijke manier hiervan af te komen.
- Wied de border. Je verwijdert dan met je handen het onkruid. Let er met wieden op dat je de wortel van het kruid zo goed mogelijk weghaalt. Dan groeit het ook niet meer terug.
- Of schoffel de bovenste laag van de bodem los. Hark daarna alles bij elkaar en gooi het weg in de GFT-bak.
- Staan de ongewenste planten op een moeilijk plek? Steek dan met een schep de plant compleet met de wortel uit.

Tip 3: Onkruid verwijderen op een tuinpad, oprit, terras of parkeerplaats
Veeg regelmatig je terras, oprit, parkeerplaats of tuinpad. Hierdoor kunnen ongewenste planten niet goed groeien. Is er toch ergens onkruid gegroeid? Gebruik dan een onkruidbrander om het onkruid te verwijderen. Door met een onkruidbrander op 5 tot 10 centimeter het onkruid te verhitten worden de wortels zwakker. Herhaal dit twee of drie keer, zodat je zeker weet dat het kruid verzwakt is. Hierdoor gaat het onkruid niet meer groeien. Het voordeel van onkruidbranden is dat het chemievrij is en de tuin veilig blijft voor mens en dier. Een andere optie is om tussen de voegen een zadenmengsel van geschikte wilde planten te zaaien. Denk aan tijm, muizenoortje of gewone brunel.
Ga voor groen

Samen maken we Assen nog groener. Draag ook zelf bij in je eigen tuin, op je balkon of in je buurt. Zo zorgen we voor een mooie en gezonde stad voor mens en dier. Lees hieronder onze tips.