Tegel eruit, groen erin
Haal tegels (of andere soorten verharding) uit je tuin en vervang het door groen. Groen zorgt ervoor dat je tuin afkoelt op warme dagen. Dit komt door de schaduw en verdamping van planten en bomen. Ook kan regenwater beter in de bodem zakken in een groene tuin. Zo zorg je voor een gezonde omgeving voor mensen en dieren. Assen is aangesloten bij Stichting Steenbreek. Dat betekent dat we samen met inwoners en andere organisaties werken aan een groene stad.
Hiermee draag je bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen:





Aan de slag
Lees hieronder een stappenplan voor hoe je zelf tegels kan vervangen door planten.
Stap 1: Verwijder de tegels
Ga het liefst aan de slag in het voorjaar of najaar. Dan hebben de nieuwe planten de grootste kans op succes. Kies eerst een plek waar je tegels wil vervangen door groen. Dit kan bijvoorbeeld in je achtertuin of voortuin. Maar het kan ook op het eerste randje stoep in je straat, aan de voorkant van je huis. Dit noemen we een geveltuin. Kijk op de website van de gemeente Assen voor de voorwaarden voor het maken van een geveltuin.
Zet je schep tussen de stenen om ze eruit te wippen. Het gaat het makkelijkst als je langs een rand begint. Als de eerste tegel lastig gaat kan je deze met een schroevendraaier eruit wippen.

Stap 2: Graaf het gele zand af en plaats tuinaarde
Onder de tegels ligt meestal een laagje geel zand. Hierin kunnen geen planten groeien. Graaf een laagje van ongeveer 30 centimeter van het zand af. Ga je een boom planten? Zorg dan dat je minstens een meter zand weghaalt. Je kan het gele zand gratis door anderen af te laten halen, bijvoorbeeld op Marktplaats.
Vervang het gele zand door tuinaarde. Kies het liefst voor turfvrije tuinaarde. Door normale potgrond of tuinaarde met turf komen namelijk veel broeikasgassen in de lucht. Dat zijn stoffen met een slechte invloed op het milieu.

Stap 3: Maak het groen
Kies geschikte planten of bomen voor de plek. Sommige planten houden van schaduw, andere meer van zon. Houd ook rekening met of de plek nat of droog is. Bezoek het Duurzaamheidscentrum Assen voor gratis folders over geschikte planten voor een natte, schaduwrijke, droge of zonnige tuin. Of kijk op de website van Stichting Steenbreek voor tips voor geschikte planten. Ook kan je op de plek van de verwijderde tegels ruimte maken voor water. Bijvoorbeeld met een regenwatervijver of een open goot.

Stap 4: Wat te doen met de tegels?
Je kan de tegels het beste in je eigen tuin hergebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je met je verwijderde tegels een leuke kruidenspiraal of stapelmuurtje kan maken? Zo maak je nog meer plekken voor dieren in je tuin. Kan je de tegels niet hergebruiken in je tuin? Bied ze dan aan om (gratis) op te halen. Bijvoorbeeld aan vrienden of familie, op een tweedehands verkoopwebsite, of in een Facebookgroep.

NK Tegelwippen

Ieder jaar doet Assen mee aan het NK Tegelwippen. Bekijk onze website over het NK Tegelwippen om de acties van dit jaar te bekijken.